Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) šogad piešķirs trīs miljardus eiro, lai sniegtu palīdzību kara plosītajai Sīrijai un tās kaimiņvalstīm, paziņoja Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

"Sīrijas kaimiņi ir veikuši milzīgas pūles, lai izmitinātu 4,6 miljonus bēgļu," sacīja Tusks, piebilstot, ka Libāna, Jordānija un Turcija "nodrošina globālu sabiedrisko labumu", palīdzot viņiem.

"Bēgļiem nav lielas izvēles kā vien pamest savu zemi," Sīrijas krīzes konferencē Londonā sacīja Eiropadomes prezidents. "Un tagad pēc tik daudziem konflikta gadiem cilvēki ir zaudējuši cerību. Mums ir morāls pienākums atjaunot viņiem cerību."

Centienos sniegt palīdzību Sīrijas krīzē ES jau ir iztērējusi piecus miljardus eiro, sacīja Tusks.

Pilsoņkarš, kas Sīrijā notiek kopš 2011. gada, sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku. Karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 260 000 cilvēku, 4,6 miljoni devušies bēgļu gaitās uz kaimiņvalstīm Jordāniju, Libānu, Turciju, Irāku un Ēģipti un simtiem tūkstošiem sīriešu devušies uz Eiropu.

Lai savāktu finansējumu tūlītējai un ilgtermiņa palīdzībai Sīrijas krīzē cietušajiem, starptautiskajiem ziedotājiem būs jāpacenšas vairāk nekā iepriekšējā konferencē 2015. gadā, kad ANO aģentūras lūdza saziedot 8,4 miljardus dolāru, bet valstis apsolīja tikai 3,3 miljardus.

Konferences organizatori norādījuši, ka šoreiz vajadzētu savākt vismaz divreiz lielāku summu.

Naudu plānots izlietot palīdzībai Sīrijas kaimiņvalstu ekonomikām, darbvietu radīšanai bēgļiem un šo valstu iedzīvotājiem, kā arī pārtikas, medikamentu piegādei Sīrijai un medicīnas iestāžu atjaunošanai pilsoņkara plosītajā valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!