Foto: EP/Scanpix/LETA

Eiropas Savienība (ES) nepieļaus, ka Krievija izmanto G20 valstu ārlietu ministru sanāksmi Indonēzijā kā propagandas forumu, lai izplatītu dezinformāciju par iebrukumu Ukrainā, ceturtdien paziņoja ES pārstāve sakariem ar presi ārlietu jautājumos Nabila Masrali.

Pasākums notiek Bali trešdien un ceturtdien.

Enerģētikas un pārtikas krīzēm, ko saasinājis Krievijas iebrukums Ukrainā, ir svarīga vieta G20 ārlietu ministru sanāksmes darba kārtībā, sacīja Masrali, norādot, ka sanāksmē piedalās ES ārējās un drošības politikas augstais pārstāvis Žuzeps Borels.

Krievijas prezidenta Vladimira "Putina šausminošais agresijas karš pret Ukrainu" liedz iespēju kārtot lietas ierastajā kārtībā un tas tiks apspriests, paziņoja Masrali.

"Mēs atspēkojam Krievijas dezinformāciju un tās mēģinājumu izmantot G20 kā propagandas forumu," viņa uzsvēra.

Borels G20 sanāksmes laikā neplāno tikties ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu.

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā ES, ASV un citas Rietumu valstis izturējušās noraidoši pret Krievijas delegācijām starptautiskajās sanāksmēs, un Masrali pauda bažas, ka "Krievijas augsta līmeņa politiskā dalība G20 sanāksmē var apdraudēt G20 uzticamību, efektivitāti un nozīmīgumu".

"Mēs esam apņēmušies nodrošināt, lai G20 foruma ministru sanāksme Bali būtu sekmīga, taču mēs neļausim Maskavai ļaunprātīgi izmantot G20 kā savu propagandas platformu," paziņoja Masrali.

Neskatoties uz Rietumu centieniem izolēt Putinu, Indonēzija uzaicinājusi viņu uz nākamo G20 samitu novembrī Bali. Uz šo pasākumu uzaicināts arī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Masrali sacīja, ka nevar būt ne runas, ka ES boikotētu šo samitu, jo tas ir pārāk nozīmīgs attīstības valstīm.

"Mums jānodrošina, lai multilaterālisms var darboties krīzes laikā," piebilda Masrali.

G20 tika izveidota 1999. gadā, lai pasaules ekonomikas smagsvari varētu apspriest finanšu un tautsaimniecības problēmas. Tajā ietilpst G7 valstis ASV, Francija, Itālija, Japāna, Kanāda, Lielbritānija un Vācija, kā arī Argentīna, Austrālija, Brazīlija, Dienvidāfrikas Republika, Dienvidkoreja, Indija, Indonēzija, Krievija, Ķīna, Meksika, Saūda Arābija, Turcija un ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!