Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Savienības (ES) valstu jūras spēki īstenojuši savu pirmo sauszemes reidu pret Somālijas pirātu bāzēm, iznīcinot vairākas laivas, pirmdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Reids noticis naktī. Karavīri ar helikopteriem no diviem kuģiem nogādāti pirātu bāzēs pie Haraderes ostas. Operācijas laikā neviens karavīrs un somālietis nav cietis, pavēstīja ES kara flotes pārstāvji. Uzbrukums bijis saskaņots ar Somālijas valdību. Tā mērķis bijis neļaut pirātiem justies droši sauszemē. Reida laikā nelietojamamas padarītas piecas pirātu laivas.

ES nesen nolēma paplašināt "Operāciju Atalanta", kas vērsta pret pirātiem, atļaujot uzbrukumus pirātu sauszemes bāzēm. Šis bija pirmais ES spēku šāda veida uzbrukums. Līdz šim sauszemes bāzēm nav uzbrukts, baidoties par nolaupīto kuģu komandu drošību.

Šis uzbrukums ir uztverams kā nozīmīga cīņas pret Somālijas pirātiem attīstība, uzskata BBC korespondents Franks Gardners.

Somālijas pirāti nolaupa kuģus Indijas okeānā un pieprasa milzīgas atlīdzības par to atbrīvošanu. Pašlaik pirātu rokās atrodas aptuveni 17 kuģu un 300 to apkalpes locekļu. Vēl pagājušajā nedēļā pirāti nolaupīja Grieķijas tankkuģi.

Cīņā ar pirātiem ir iesaistījušies ES valstu, kā arī NATO, ASV, Ķīnas, Krievijas, Japānas un Indijas karakuģi.

Cīņu pret pirātiem apgrūtina tas, ka Somālijā jau divdesmit gadu nav spēcīgas centralizētas valdības.

Jau vēstīts, ka Somālija beidza eksistēt kā centralizēta valsts 1991.gadā pēc dikatora Siada Barē krišanas, un kopš tā laika valstī turpinās nepārtraukti nemieri un karadarbība. Starptautiskā sabiedrība par vienīgo likumīgo varu valstī atzīst Federālo valdību, taču tā kontrolē tikai nelielu teritorijas daļu galvaspilsētā un ap to.

Pārējās Somālijas daļas ir neatzītu valstisku veidojumu pārziņā vai tajās valda pašpārvalde. Dienvidos un ziemeļaustrumos valda vietējie klani un radikālas islāma kustības, kuras sadarbojas arī ar "Al Qaeda". Ziemeļos un ziemeļrietumos izveidota starptautiski neatzītā Somalilendas Republika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!