Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) Tiesa otrdien atbalstījusi Lielbritānijas tiesības ierobežot bērnu kopšanas pabalstus imigrantiem no citām bloka dalībvalstīm.

Eiropas Komisija (EK) bija apstrīdējusi tiesā Lielbritānijas tiesības liegt daļai ieceļotāju no ES piekļuvi sociālajiem pabalstiem par bērniem, pamatojoties uz to, ka viņiem nav likumīgas uzturēšanās tiesības.

Tiesa lēma par labu Londonai, norādot, ka tai ir tiesības pārbaudīt, vai imigranti ir likumīgi rezidenti, vērtējot, vai viņiem ir pietiekami līdzekļi, lai nekļūtu par slogu britu nodokļu maksātājiem.

ES augstākajai tiesai vairākkārt lūgts pieņemt spriedumus lietās par pabalstiem ES iekšējiem migrantiem, dalībvalstīs pastāvot bažām, ka pabalstu sistēma tiek izmantota ļaunprātīgi.

Lielbritānijas tiesības ierobežot šādus pabalstus bija viens no galvenajiem jautājumiem, kas tika apspriests Londonas un Briseles sarunās, kurās ES dalībvalstu līderi februārī panāca vienošanos par Lielbritānijas premjerministra Deivida Kamerona pieprasītajām bloka reformām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!