Foto: AFP/Scanpix/LETA
Eiropas Kopienu Tiesa (EKT) nolēmusi, ka psiholoģisko pārbaužu rezultāti nevar tikt izmantoti par pamatojumu patvēruma pieprasījuma noraidīšanai personām, kuru mītnes zemēs homoseksuālisms ir nelegāls, vēsta raidsabiedrība BBC.

EKT lēmums ir saistošs visām 28 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm. Pretrunīgi vērtētie testi seksuālās orientācijas noteikšanai tiek izmantoti, lai izvērtētu patvēruma pieprasījumu pamatotību.

Eiropā patvērumu pieprasa simtiem homoseksuālu cilvēku, kuri baidās par represijām savās mītnes zemēs Āfrikā, Tuvajos Austrumos un Čečenijā, liecina ES Pamattiesību aģentūras dati.

EKT spriedums saistīts ar kādu nigērieti, kurš 2015. gada aprīlī pieprasīja patvērumu Ungārijā. Viņš apgalvoja, ka Nigērijā viņam draud vajāšana, jo viņš ir gejs.

Vīrieša patvēruma pieprasījums tika noraidīts, kad psiholoģiskajās pārbaudēs netika apstiprināta viņa homoseksualitāte. Ungāru tiesai savs lēmums tagad jāpārskata saskaņā ar EKT spriedumu.

Līdzīgā lietā ar Nīderlandē notikušu gadījumu 2014. gadā ECT lēma, ka seksualitātes testi pārkāpj patvēruma meklētāja cilvēktiesības.

Jaunajā spriedumā EKT norāda, ka "noteiktas ekspertu ziņojuma formas šādos gadījumos var būt noderīgas", taču tā ir iejaukšanās personas privātumā. Personas teiktā patiesums ir jāpārbauda arī varasiestādēm.

2013. gadā EKT lēma, ka patvērums pienākas gadījumos, kad cilvēki savās mītnes zemēs homoseksuālas orientācijas dēļ bijuši reāli apcietināti.

Viendzimuma attiecības ir aizliegtas vairumā Āfrikas valstu, tostarp tādās Rietumu sabiedrotajās kā Uganda, Nigērija, Kenija un Botsvana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!