Foto: AP/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības tiesa pēc Čehijas prasības izskatīšanas piektdien likusi Polijai tūlītēji apturēt ogļu ieguvi tās Turovas raktuvē, vēsta "EurActiv".

Atvērtā tipa ogļu raktuve atrodas pašos Polijas dienvirietumos, tādā kā sauszemes pussalā starp Čehiju un Vāciju (kartē zemāk). Čehija ir nemierā ar lielajiem ūdens resursiem, kurus patērē raktuve.

Strīds par raktuves darbības apturēšanu ir senāks, izsaucot arī aktīvistu protestus gan Čehijā, kuri iestājas pret tās darbību, gan Polijā, kuri savukārt protestē pret kaimiņvalsts iejaukšanos šajā reģionā darbu nodrošinošā uzņēmuma darbībā.

Tiesa, izskatot prasības cēlēju argumentus, arī lēmusi, ka raktuves darbība apturama tūlītēji, jo darbības turpināšana vēl vairāk apdraudētu gruntsūdeņu stāvokli Čehijas pusē. Raktuves dēļ gruntsūdeņu līmenis Čehijas pusē pazeminoties, apdraudot plašā apkaimē dzīvojošo iespējas iegūt ūdeni.

Turovas raktuves licence beidzās 2020. gada, un lai gan Polijas valdība to jau divkārt pagarinājusi līdz pat 2044. gadam, Čehija to apstrīd un uzstāj, ka raktuve kopš pērnā gada darbojas nelikumīgi.

Eiropas Komisija (EK) iesaistījās strīda risināšanā, atzīstot, ka Polija pārkāpusi ES likumus, kas šādos gadījumos paredz obligātu konsultāciju ar kaimiņvalstīm. Vienlaikus EK atzīmēja, ka Čehijas apsūdzības attiecībā uz raktuves ietekmi uz ūdens plūdumu neesot pamatotas ar pierādījumiem.

Polijai piederošā ogļu ieguves kompānija PGE, kas saimnieko raktuvē, brīdinājusi, ka darba apturēšana skars līdz pat 80 000 cilvēku – tiešu un pakārtotu darbavietu, kā viņu visu ģimenes locekļus. EK gan iepriekš jau brīdinājusi, ka pārredzamā nākotnē ogļu raktuvju reģioniem būs aizvien mazākas iespējas piesaistīt Eiropas fondu naudu, un ilgtermiņā tie būs zaudētāji, ja laicīgi nesāks reformēt ekonomiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!