Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Savienībai (ES) Turcija ir vajadzīga vairāk nekā Turcijai ES, otrdien sacīja Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans, vienlaikus nosodot Eiropas Parlamenta (EP) ziņojumu, kurā pausts kritisks viedoklis par likuma varu viņa valstī.

"ES Turcija ir vajadzīga vairāk nekā Turcijai ES," Ankarā uzrunājot pašvaldību vadītājus, sacīja prezidents, izpelnoties auditorijas ovācijas. Viņš arī nosodīja pagājušā nedēļā publicēto "provokatīvo" EP ziņojumu, kurā kritizēts Turcijas regress demokrātijas jomā.

Ziņojuma autoriem Erdogans pārmeta to, ka tajā Turcija nav cildināta par patvēruma došanu 2,7 miljoniem Sīrijas bēgļu. "Šī valsts gādā par trim miljoniem cilvēku, lai viņi netraucētu eiropiešus. Vai par to ir kaut kas lasāms šajā ziņojumā?" vaicāja Erdogans.

"Laikā, kad mūsu attiecības ar ES atrodas pozitīvā fāzē attiecībā uz imigrantiem, ir provokatīvi nākt klajā ar šādu ziņojumu," viņš piebilda.

Atbilstoši līgumam, kas noslēgts ES un Turcijas starpā, Ankara apņēmusies uzņemt atpakaļ visus nelegālos imigrantus, kas nekvalificējas bēgļu statusam. Par katru Turcijas atpakaļ uzņemto nelegālo imigrantu ES solījusi uzņemt vienu imigrantu no Turcijas bēgļu nometnēm.

Turcijas premjerministrs Ahmets Davutolu pirmdien brīdināja ES, ka Ankara pārstās pildīt ar ES noslēgto vienošanos par nelegālo imigrantu plūsmas apturēšanu, ja ES nepildīs savu solījumu un līdz jūnijam nebūs ieviesusi bezvīzu režīmu Turcijas pilsoņiem.

"Šī ir abpusēja vienošanās. Ja ES nevar spert tai prasītos nepieciešamos soļus, tad, protams, neviens nevar gaidīt no Turcijas, ka tā spers šādus soļus," žurnālistiem Ankarā paziņoja Davutolu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!