Foto: AFP/Scanpix
Rīgā šonedēļ gaidāmajā Eiropas Savienības (ES) Austrumu partnerības samitā nedz Ukrainai, nedz Gruzijai bezvīzu režīms netiks piešķirts, otrdien žurnālistiem paziņoja ES pārstāvniecībā Kijevā.

Pagaidām lēmums par bezvīzu režīma piešķiršanu netiks pieņemts, jo nedz viena, nedz otra valsts nav izpildījusi kritērijus, kas no tām tiek sagaidīti, slēgtā brīfingā ES pārstāvniecībā Ukrainā žurnālistiem sacīja ES oficiālais pārstāvis Rīgā.

"Ne tikai Ukraina vien nesaņems bezvīzu režīmu ar ES, arī attiecībā uz Gruziju netiks pieņemts lēmums šajā jautājumā," norādīja amatpersona.

Kā ziņots, Latvija kā ES Padomes prezidējošā valsts 21.maijā un 22.maijā Rīgā rīkos vienu no svarīgākajiem prezidentūras ārpolitiskajiem augsta līmeņa pasākumiem - Austrumu partnerības samitu. Paredzēts, ka sanāksmē piedalīsies 28 ES dalībvalstu un sešu Austrumu partnerības partnervalstu augstākās amatpersonas, kā arī ES institūciju politiskā vadība, tostarp Eiropadomes priekšsēdētājs Donalds Tusks un Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers.

Rīgas samits būs pirmais kopš asociācijas līgumu parakstīšanas starp ES un trim partnervalstīm - Gruziju, Moldovu un Ukrainu. Šie līgumi paredz ciešāku politisko asociāciju un ekonomisko integrāciju starp ES un minētajām valstīm. Plānots, ka samitā tiks izvērtēti sākotnējie asociācijas līgumu pagaidu īstenošanas rezultāti. Šo līgumu veiksmīga īstenošana būs viena no svarīgākajām prioritātēm ES un Gruzijas, Moldovas un Ukrainas attiecībās, kas dod iespēju partnervalstīm modernizēt to ekonomiku un sociālo sistēmu. Tāpat ES apliecinās stingru politisko un praktisko atbalstu asociācijas līgumu īstenošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!