Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) un ANO Bēgļu lietu aģentūra (UNHCR) pirmdien sāka kopīgu programmu, kuras ietvaros 20 tūkstoši bēgļu Grieķijas galvaspilsētā Atēnās tiks izvietoti privātos mājokļos.

ES šīs programmas ietvaros piešķirs 80 miljonus eiro, palīdzot patvēruma meklētājus izvietot viesģimenēs un piešķirot īres maksas subsīdijas.

Programmā tiks palīdzēts tiem bēgļiem, kuri ir lūguši patvērumu Grieķijā, kā arī tiem, kuri gaida savu pārvietošanu ES sadales plāna ietvaros.

"Šodien mēs izrādām solidaritāti Grieķijai un bērniem, sievietēm un vīriešiem, kas meklē patvērumu Eiropā. Mūsu sāktais plāns piedāvā ES budžeta atbalstu ģimenēm, īpaši, sniedzot tiem piemērotu pajumti," sacīja ES viceprezidente budžeta un cilvēkresursu jautājumos Kristalina Georgijeva.

Georgijeva norādīja, ka plāns ļaus "cilvēkus pārvietot mazās grupās, lai [viņi] būtu sociāli pieņemamāki".

UNHCR augstā komisāra vietnieks operāciju jautājumos Džordžs Okots-Obo brīdināja, ka "visa shēma var būt veiksmīga tikai tad, ja to pavada liela mēroga uzņemšanas, palīdzības, reģistrācijas centieni valstīs, kuras" visvairāk ir skārusi migrācija spiediens.

Grieķija 2015. gadā migrācijas viļņa pārvaldīšanai ir iztērējusi divus miljardus eiro, un prognozē, ka no ES tuvāko mēnešu laikā saņems 450 miljonus eiro.

Starptautiskās migrācijas organizācijas dati liecina, ka Grieķijā šogad ir ieradušies vairāk nekā 800 tūkstoši migrantu, vairumam cenšoties sasniegt turīgās Rietumeiropas un Ziemeļeiropas valstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!