Foto: Reuters/Scanpix

Maķedonija nav gatava aprīlī sarīkot "ticamas" parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas, jo to sagatavošanas darbos vēl nav panākts pietiekams progress, paziņoja ASV un Eiropas Savienības (ES) vēstnieki šajā valstī.

Parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas, kuras paredzētas 24. aprīlī, ir daļa no ES atbalstītas vienošanās, kas pērn tika panākta starp valdību un opozīciju, lai izbeigtu mēnešiem ilgu politisku krīzi.

Galvenā opozīcijas partija Maķedonijas Sociāldemokrātiskā savienība (SDSM) jau ir draudējusi boikotēt šīs vēlēšanas, jo uzskata, ka nav nodrošināti apstākļi, lai tās būtu brīvas un godīgas. ES vēstnieks Aivo Oravs un ASV vēstnieks Džess Beilijs kopīgā vēstulē Maķedonijas pagaidu premjeram Emīlam Dimitrievam piekrita opozīcijas paustajam vērtējumam.

"Mēs atzīmējam, ka Valsts vēlēšanu komisijas līdzšinējais darbs un visu attiecīgo ekspertu konstatētais norāda uz to, ka pašlaik nav nepieciešamo nosacījumu ticamu vēlēšanu organizēšanai 24. aprīlī," rakstīts šajā vēstulē.

Vēstnieki paziņoja, ka viņiem īpašas bažas rada "ziņas par spiedienu un iebiedēšanu pret vēlētājiem" un vienošanās trūkums "par mediju reformām, lai nodrošinātu vienlīdzīgāku spēles laukumu".

"Ja vēlēšanas nevar tikt sarīkotas paredzētajā datumā, tad no politiskajām partijām tiek gaidīts darbs nepieciešamo pasākumu veikšanai, kas ļautu sarīkot ticamas vēlēšanas iespējami agrākā datumā," teica Beilijs, kurš nolasīja šo vēstuli reportieriem Skopjē.

Vēstnieki sacīja, ka ir atzīmējuši to, ka daži partiju līderi ir ierosinājuši 5. jūniju kā iespējamu alternatīvu datumu šīm vēlēšanām.

Maķedonijas parlamenta deputāti 18. janvārī nobalsoja par parlamenta atlaišanu 24. februārī pirms 24. aprīlī gaidāmajām pirmstermiņa vēlēšanām. Parlamenta balsojums notika pēc premjerministra Nikolas Gruevska atkāpšanās, kurai bija jānotiek 100 dienas pirms vēlēšanām.

Parlaments 18. janvārī nobalsoja arī par pagaidu valdību, kuru vada premjerministrs Emīls Dimitrievs no Gruevska valdošās konservatīvās partijas "Iekšējā Maķedonijas Revolucionārā organizācija-Demokrātiskā partija par Maķedonijas nacionālo vienotību" (VMRO-DPMNE), kas pie varas ir kopš 2006.gada. Dimitrieva valdības galvenais uzdevums ir sagatavot vēlēšanas.

Pēc Maķedonijā 2014. gada 27. aprīlī notikušajām vēlēšanām, kurās uzvarēja VMRO-DPMNE, SDSM 2014. gada maija beigās sāka boikotēt parlamentu, protestējot pret nepilnībām šajās vēlēšanās.

Politiskā krīze padziļinājās pērn, kad SDSM apsūdzēja Gruevskipar apmēram 20 000 cilvēku telefonsarunu noklausīšanos. Valdība šīs apsūdzības noliedza un savukārt apsūdzēja opozīcijas līderi Zoranu Zaevu "spiegošanā" un mēģinājumos "destabilizēt" valsti.

Strīds izraisīja pretējo pušu demonstrācijas Skopjē un pamudināja ES uzņemties vidutāja lomu krīzes izbeigšanai.

Maķedonija no 2005. gada ir ES kandidātvalsts, bet vēl nav uzsākusi iestāšanās sarunas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!