Sarunas starp ES un Ķīnas pārstāvjiem ir beigušās ar vienošanos, kas varētu pielikt punktu strīdam par tekstilizstrādājumu importu, informē ārvalstu mediji.
Vienošanās ietvaros noliktavās aizturētās preces tiks laistas tirgū, bet tiks samazinātas 2006.gada kvotas. Eiropas noliktavās jau vairākus mēnešus krājās neskaitāmas apģērba vienības, un šo situāciju radīja jūnijā pieņemtais lēmums ieviest kvotas tekstilizstrādājumu importam no Ķīnas.

Sarunas noritēja pirms tikšanās, kurā piedalījās Lielbritānijas premjerministrs Tonijs Blērs un Ķīnas prezidents Hu Dzintao. Blērs izteicās, ka stratēģiskās partnerattiecības starp abām pusēm ir “nozīmīgas”, raksta BBC.

Vienošanās noteikumus vēl ir jāapstiprina visām 25 ES dalībvalstīm, kurām katrai ir cits viedoklis par kvotu ieviešanu.

Runājot par nesaskaņām, kas tautā jau nodēvētas par “krūšturu kariem”, Blērs teica: “Grūtības rodas, kad mēs vēlamies apmierināt visu pušu intereses, jo patērētāji vēlas iegādāties lētākas preces, savukārt pašmāju ražotāji satraucas par negodīgu konkurenci un darbavietu zaudēšanu.”

Līdzīgu iemeslu dēļ nesaskaņas ar Ķīnu radās arī Amerikas Savienotajām Valstīm. Neveiksmīgu sarunu rezultātā augustā Vašingtona jau ir ieviesusi pati savas kvotas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!