Foto: AP/Scanpix

Lielbritānija un Eiropas Savienība (ES) pirmdien pirmajā sarunu sesijā vienojušās par "Breksita" sarunu prioritātēm un grafiku, pavēstīja ES vecākais sarunvedējs Mišels Barnjē.

"Šī pirmā sesija bija lietderīga. Mēs sākām ar pareizo kāju, jo pulkstenis tikšķ," ar britu partneri Deividu Deivisu kopīgajā preses konferencē sacīja Barnjē.

"Šodien mēs vienojāmies par datumiem, mēs vienojāmies par organizāciju un mēs vienojāmies par sarunu prioritātēm," pēc tikšanās Eiropas Komisijā Briselē sacīja diplomāts.

Puses vienojušās par četrām ikmēneša sarunu kārtām, kurās tiks spriests par galvenajiem Lielbritānijas un bloka šķiršanās tematiem. Nākamā kārta gaidāma 17.jūlijā.

Puses vēlas vienoties "cik vien drīz iespējams par Apvienotās Karalistes izstāšanās izaicinājumu galvenajiem principiem," arī par Lielbritānijas izstāšanās rēķinu, ES pilsoņu tiesībām Lielbritānijā, kā arī Ziemeļīrijas nākotni.

Mērķis ir panākt pietiekamu progresu, lai pārējo 27 ES valstu līderi varētu vienoties par pāreju pie sarunām par nākotnes attiecībām ar Lielbritāniju, arī par tirdzniecības līgumu, viņš sacīja.

"Skaidra vienošanās ir iespējama un daudz labāka par situāciju bez vienošanās," sacīja bijušais ES komisārs no Francijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!