Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ceturtdien Eiropas Savienībā (ES) un citur pasaulē tiek atzīmēta Eiropas diena, kas veltīta mieram un vienotībai kontinentā.

Ik gadu 9. maijā Eiropas dienā tiek atzīmēta Francijas ārlietu ministra Robēra Šūmana deklarācijas gadskārta. Politiķis 1950. gadā teica runu, kurā ierosināja Eiropā praksē ieviest jauna veida politisko sadarbību, kas padarītu karu starp Eiropas valstīm neiedomājamu, skaidrots ES informācijas vietnē.

Šūmana ideja bija izveido Eiropas institūcija, kas apvienotu un pārraudzītu ogļu un tērauda ražošanu. Jau nepilnu gadu pēc tam tika parakstīts līgums par tādas izveidi. Šūmana priekšlikumu uzskata par pašreizējās ES pirmsākumu.

Šogad izskanējusi iniciatīva Eiropas dienu 9. maijā nākotnē padarīt par oficiālu brīvdienu visā ES.

Eiropas dienā ES biroji dalībvalstīs un citur pasaulē rīko dažādus pasākumus. ES iestādēs ir atvērto durvju diena, kuras laikā ir iespēja iepazīsties ar institūciju ēkām, piedalīties debatēs un citos pasākumos, liecina ES informācija.

9. maijā atvērto durvju diena notiek ES ēkās Briselē, savukārt Strasbūras ES objektos tā notiks 19. maijā.

Latvijā ES mājā notiek "Eiropas eksāmens" – zināšanu pārbaude par ES ar balvām. Savukārt atvērto durvju dienas pasākumi notiek vairāk nekā 20 iestādēs un organizācijās, kas strādā ar ES jautājumiem – ārvalstu vēstniecībās, ministrijās, iestādēs un objektos, kas saņēmuši ES investīcijas. Pilns saraksts un atvērto durvju dienu programma te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!