Foto: stock.xchng
Nākamnedēļ vienlaikus ar Dublinas četru gadu budžeta deficīta samazināšanas plānu varētu publiskot arī Eiropas Savienības (ES) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) finansiālās palīdzības piedāvājuma projektu, informē aģentūra "RIA Novosti", atsaucoties uz aģentūru "Reuters".

Sarunām tuvu stāvošas personas "Reuters" informēja, ka iespējamās palīdzības apjoms varētu būt no 45 līdz 90 miljardiem eiro (31,6 līdz 63,2 miljardi latu) atkarībā no tā, vai Īrijai vajadzīgi līdzekļi tikai banku sistēmas stabilizēšanai vai arī valsts parāda apkalpošanai.

Īrijas Centrālās bankas vadītājs Patriks Honohans iepriekš pauda, ka ES un SVF piešķirtā aizdevuma apjoms varētu būt "desmiti miljardi eiro". Viņš pauda cerību, ka aizdevums tiks piešķirts un Īrijas valdība to atbalstīs.

Nākamās nedēļas sākumā plānots publiskot Īrijas budžeta plānu 2011. – 2014.gadam, kurā plānots ietaupīt 15 miljardus eiro (10,5 miljardi latu).

ES un SVF jau ir pieņēmis sākotnējo lēmumu sniegt ārkārtas palīdzību Īrijai, ja tā to lūgs, taču valsts premjerministrs Braiens Kovens uzsvēris, ka pieņems lēmumu tikai pēc ceturtdien notikušajām pārrunām.

Jau vēstīts, ka Īrijas tautsaimniecība ir smagi cietusi no sabrukuma nekustamo īpašumu tirgū, augošā bezdarba un vairāku banku glābšanas pasākumiem, kuri iedragāja valsts budžetu.

Īrijas valdība oktobra sākumā nāca klajā ar šokējošu paziņojumu, ka nacionalizētās bankas "Anglo Irish Bank" glābšanai var būt jāiztērē gandrīz 35 miljardi eiro (25 miljardus latu) - tā rezultātā Īrijas valsts budžeta deficīts var sasniegt 32% no iekšzemes kopprodukta (IKP), desmit reižu pārsniedzot Eiropas Savienības valstīm pieļaujamo maksimumu.

Kopumā Īrijai banku glābšanai varētu būt nepieciešami pat 50 miljardi eiro (35 miljardi latu), atzina valdība.

Lai aizlāpītu lielo caurumu valsts budžetā, Īrija, kuru savulaik dēvēja par ķeltu tīģeri vairāk nekā desmit gadu ilgā straujā ekonomikas uzplaukuma dēļ, kopš pērnā gada beigām īsteno drastisku tēriņu apcirpšanu, samazinot sabiedriskajā sektorā strādājošo algas un dažādus sociālos pabalstus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!