Foto: LETA

Eiropas Savienības (ES) un Vidusjūras valstu ministri sanāksmē Jordānijā, apstiprinot deklarāciju, vienojušies stiprināt reģionālo sadarbību, kā arī vienoti cīnīties ar kopīgajiem izaicinājumiem, informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Ministrijā norāda, ka ES sadarbība ar Dienvidu kaimiņiem Savienības Vidusjūrai ietvaros šobrīd ir īpaši aktuāla pieaugošā migrācijas spiediena uz ES dēļ. Efektīva sadarbība ar ES kaimiņu reģioniem, mazinot migrācijas pamatcēloņus – nestabilitāti reģionā, sociālekonomiskās attīstības kavēšanos, valsts pārvaldes neefektivitāti, cilvēktiesību pārkāpumus – ir viens no nozīmīgākajiem mehānismiem migrācijas plūsmu mazināšanai uz ES.

Latvijas pārstāve, ĀM parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica, uzrunājot sanāksmes dalībniekus, uzsvēra, ka tādi reģiona izaicinājumi kā trausla ekonomiskā stabilitāte, pieaugoša vardarbība un neiecietība, terorisms un augoša migrācijas plūsma nozīmē, ka Savienības Vidusjūrai loma un sadarbība tās dalībvalstu starpā var tikt ievērojami palielināta. Viņa arī pauda, ka "jāpalielina jauniešu nodarbinātība, jānodrošina izglītības pieejamība un kvalitāte, lielāka sieviešu iesaiste uzņēmējdarbībā un valsts pārvaldē, kā arī jāveicina sociālekonomiskā attīstība."

Saskaņā ar Latvijas oficiālo nostāju ir intensificējama sadarbība ar trešajām valstīm migrācijas pamatcēloņu mazināšanai, cilvēktirdzniecības un nelegālo migrācijas ceļu izskaušanai un migrantu atpakaļuzņemšanas veicināšanai.

Sanāksmē piedalījās pārstāvji no 28 ES dalībvalstīm un 14 Vidusjūras reģiona valstīm, kas sadarbojas Savienības Vidusjūrai ietvaros. Sanāksmes laikā Kalniņa-Lukaševica piedalījās divpusējās tikšanās ar Ēģiptes, Jordānijas un Tunisijas pārstāvjiem.

Jau vēstīts, ka Saskaņā ar Apvienoto nāciju organizācija (ANO) informāciju līdz 16. maijam ES kaimiņu reģionā ir vairāk nekā 4,8 miljoni Sīrijas bēgļu, no kuriem vairākums ir Turcijā – 2,7 miljoni, Libānā – 1 miljons, Jordānijā – 651 114, un Irākā – 246 589.

Vidusjūras austrumu migrācijas ceļā, pa kuru no Turcijas, šķērsojot Egejas jūru, patvēruma meklētāji nokļūst Grieķijas salās, šobrīd robežu šķērsošanas gadījumu skaits ir samazinājies. Tendences liecina, ka Centrālās Vidusjūras migrācijas ceļā, kur no Lībijas krastiem migranti dodas pa Vidusjūru virzienā uz Itāliju, plūsmas ir ievērojami lielākas un to intensitāte svārstās. Tiek lēsts, ka Lībijā šobrīd atrodas 234 669 migranti, no kuriem vairākums Lībijas dienvidu daļā un krasta zonās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!