Baltkrievija ir oficiāli uzaicināta uz samitu Prāgā, kurā tiks palaista Eiropas Savienības (ES) "Austrumu partnerības" programma bijušajām PSRS republikām, piektdien vēsta "lenta.ru".

Uzaicinājumu Baltkrievijas prezidenta Aleksandram Lukašenko nodevis ES prezidējošās valsts Čehijas ārlietu ministrs Karels Švarcenbergs, kurš ieradās vizītē Minskā.

"Austrumu partnerības" projekts paredz ES ekonomisko sadarbību ar saviem austrumu kaimiņiem, vīzu režīma atvieglošanu, kā arī finanšu palīdzību.

Samits, kurā tiks paņemts gala lēmums par sešu bijušo PSRS republiku iekļaušanu projektā notiks 7. maijā.

Pirms Lukašenko uzaicināšanas Prāgā bija vērojama ES un Baltkrievijas attiecību uzlabošanās. ES ārlietu ministri šī gada martā par deviņiem mēnešiem pagarinājuši Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko tiesības ieceļot ES, kas viņam un vairākiem augstu stāvošiem ierēdņiem bija liegtas kopš 2006. gada prezidenta vēlēšanām Baltkrievijā.

Savukārt Krievijas Ārlietu ministrija martā atkārtoti kritizēja Eiropas Savienību par tās "Austrumu partnerības" programmu ar sešām bijušās Padomju Savienības valstīm, apgalvojot, ka tā piespiež šīs valstis izvēlēties starp sadarbību ar ES vai Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!