Foto: Reuters/Scanpix/LETA
ES ir jāpalielina militārais budžets, pretējā gadījumā pastāv risks vēl vairāk atpalikt no citām lielvarām, otrdien brīdināja bloka augstākais diplomāts Žozeps Borels.

"Vai nu mēs daudz ieguldām aizsardzības inovācijās, vai arī mēs kļūsim nenozīmīgi aizsardzības nozarē," Borelu citē portāls "Politico".

Borels minēja nesen publiskotus militāro izdevumu datus, norādot, ka ASV jaunu tehnoloģiju izpētē un attīstībā iegulda septiņas reizes vairāk nekā ES kopā. “Salīdzinot Eiropas Savienību un tās dalībvalstis ar citiem globālajiem dalībniekiem, mēs redzam, ka ievērojami atpaliekam no ieguldījumiem aizsardzības inovācijās. Un šī plaisa palielinās," viņš teica.

Borela komentāri izskan laikā, kad notiek darbs pie jauna ES militārās stratēģijas dokumenta. Pagājušajā mēnesī Borels prezentēja pirmo dokumenta projektu, kas nodēvēts par "Drošības kompasu". Dokumentā iekļauts priekšlikums par ātri dislocējamu spēku (līdz 5000 karavīru apmērā), ko ES varētu nosūtīt uz konflikta zonām, sākot ar 2025. gadu. ES līderi šo priekšlikumu apspriedīs sanāksmē nākamnedēļ. Paredzams, ka jaunā stratēģija tiks pieņemta martā - Francijas prezidentūras ES Padomē laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!