Foto: EPA/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības (ES) valstis, visticamāk, šonedēļ gaidāmajā samitā nespēs panākt vienošanos visos būtiskākajos migrācijas jautājumos, otrdien paziņojusi Vācijas kanclere Angela Merkele.

Divi no septiņiem jautājumiem joprojām nav nokārtoti, pēc tikšanās ar Spānijas premjerministru Pedro Sančesu paziņoja Merkele. "Tajos mums būs nepieciešams nedaudz vairāk laika," norādīja kanclere, ar to domājot diskusijas par patvēruma lūgumu apstrādāšanu un Dublinas sistēmu, saskaņā ar kuru patvērums jāpieprasa tajā ES valstī, kurā persona ieradusies vispirms.

Merkele vēlreiz norādīja, ka atbalsta divpusēju vienošanos noslēgšanu ar nelegālo imigrantu izcelsmes un tranzīta valstīm. Kanclerei otrdien plānota tikšanās arī ar Eiropadomes prezidentu Donaldu Tusku. Migrācijas krīze radījusi spriedzi gan Eiropas Savienībā, gan Vācijas valdībā, kur asākās domstarpības izcēlušās starp Merkeli un Vācijas iekšlietu ministru Horstu Zēhoferu.

Tuvojoties ES samitam, kas paredzēts ceturtdien un piektdien, panāktais progress ir neliels, salīdzinot ar aktīvajiem diplomātiskajiem centieniem. 16 ES valstu līderi sarunās sestdien pauda gatavību atrast kopīgu risinājumu migrācijas krīzei, taču konkrētus lēmumus nepieņēma.

Sančess un Francijas prezidents Emanuels Makrons pēc sestdienas sanāksmes paziņoja, ka atbalsta slēgtu migrantu centru izveidošanu Eiropā, bet Itālija pirmdien ierosināja izveidot šādus centrus valstīs uz dienvidiem no Lībijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!