Foto: Reuters/Scanpix
Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis pirmdien apstiprināja plānus par militāru darbību pret cilvēku kontrabandistiem Vidusjūrā, konfiscējot un iznīcinot kuģus, lai izjauktu kontrabandistu tīklus, kas darbojas no Lībijas, atklāja anonīmi avoti ES diplomātiskajās aprindās.

ES jūlijā sāka pirmo - izlūkošanas informācijas ieguves - posmu operācijā "NavFor Med", bet tagad būs ļauts apturēt un nepieciešamības gadījumā iznīcināt kuģus, kas riskantos braucienos pār Vidusjūru uz Eiropu ir veduši tūkstošiem migrantu.

"Nosacījumi ir izpildīti, lai sāktu jauno - militāro - posmu," atklāja kāds ES diplomāts, kurš vēlējās palikt anonīms.

Pirmdien apstiprinātais "NavFor Med" otrais posms ierobežo operācijas darbību starptautiskos ūdeņos.

Trešais posms ietver militāru darbību pret cilvēku kontrabandistiem Lībijas teritoriālajos ūdeņos ar mērķi iznīcināt kontrabandistu kuģus un tīklus pirms došanās ceļā.

Šis posms ir vispretrunīgāk vērtētais, jo tam ir augstāki riski un ir nepieciešama vismaz Apvienoto Nāciju Organizācijas rezolūcija, kā arī ir vēlama Lībijas valdības piekrišana.

ES operācijā "NavFor Med" pašlaik piedalās četri kuģi - viens no Itālijas, viens no Lielbritānijas un divi no Vācijas. Anonīmie avoti norādīja, ka paplašinātai misijai, kas sākties varētu nākamajā mēnesī, visticamāk, vajadzēs vairāk kuģu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!