Eiropas Savienība (ES) varētu 2003.gadā aizliegt zvejot mencas, lai saglabātu šo zivju krājumus, kas strauji samazinās, pirmdien brīdināja ES zivsaimniecības komisārs Francs Fišlers.
"Es neredzu nevienu citu īslaicīgu risinājumu, kā ierosināt 2003.gadā neatļaut zvejot mencas, plikšas un melangus, kā arī ievērojami samazināt nozveju plekstēm un omāriem ("nephrops")," preses konferencē paziņoja Fišlers.

Pagājušajā nedēļā Starptautiskā jūras pētniecības padome (ICES) izdeva brīdinājumu, ka mencu un citu zivju sugu krājumi pārmērīgas zvejniecības dēļ samazinās daudz straujāk, nekā plānots.

"Ir bēdīgi (..) redzēt, kā mūsu vissliktākās bažas realizējas, un tagad mums, iespējams, būs jāiesaka moratorija mencu zvejniecībai," sacīja Fišlers. "Ir skaidrs, ka bez efektīvas saglabāšanas un kontroles pasākumiem šajos krājumos tiks nepārtraukti nozvejots pārāk daudz. Agrākie dati nebija pareizi, jo tika sniegta nepareiza informācija par nozvejoto apjomu un nelikumīgu zveju. Mums ir jāatzīst, ka šo zivju krājumi nekad nav bijuši mazāki," viņš brīdināja.

Ņemot vērā mencu zvejošanas moratorija ekonomiskās sekas, Fišlers un viņa amatpersonas izstrādās alternatīvus daudzgadīgus plānus, kas pieļaus "ļoti ievērojamu nozvejas samazināšanu, stingru uzraudzību slēgtajās zonās un daudz uzlabotāku kontroli".

ICES ieteica ES pārtraukt nevis dažu zivju sugu, bet visu mencu dzimtas zivju zvejniecību Austrumu kanālā, Skagerakā, Ziemeļjūrā, Īrijas jūrā un Skotijas rietumos. Kā vienu no pašreizējās krīzes galvenajiem iemesliem ICES minēja valdību sniegtās nepatiesās ziņas par nozvejas apjomiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!