Foto: AFP/Scanpix

Vācijas iekšlietu ministrs Tomass de Mezjērs svētdien atzina, ka bēgļu krīzes smagākais brīdis ir aiz muguras, tomēr uzsvēra, ka, lai novērstu masu nelegālo imigrāciju nākotnē, Eiropas Savienībai (ES) var nākties noslēgt vienošanos ar Ziemeļāfrikas valstīm.

Vācijā imigrantu pieplūdums ir strauji sarucis, un šobrīd pāri robežai ar Austriju tajā dienā ierodas apmēram 140 nelegālie imigranti, norādīja ministrs.

"Es ar lielu piesardzību varu teikt, ka bēgļu krīzes smagākais punkts ir aiz muguras," viņa teikto citēja Vācijas laikraksts "Tagesspiegel am Sonntag".

De Mezjērs tomēr atzina, ka "joprojām ir jautājumi, kuri ir jāatrisina".

"To skaitā ir ar Turciju panāktās vienošanās īstenošana, bet arī risinājumu meklēšana gadījumiem, ja parādīsies alternatīvi maršruti, kā, piemēram, caur Lībiju un Itāliju," skaidroja ministrs.

Šādā gadījumā "mums vajadzēs meklēt līdzīgus risinājums, kādus mēs meklējām ar Turciju un sākt sarunas arī ar Ziemeļāfrikas valstīm", viņš paziņoja.

"Es spēju iztēloties no Itālijas atgriezto bēgļu uzņemšanas centrus Ziemeļāfrikā, un apmaiņā humānās uzņemšanas programmu ar attiecīgo Ziemeļāfrikas valsti," sacīja ministrs.

Viņš tomēr norādīja, ka ir gaidāms smags darbs, pirms šādas vienošanās varētu noslēgt.

Jau vēstīts, ka neraugoties uz kritiķu pārmetumiem, ES gatavojas pirmdien sākt nelegālo imigrantu sūtīšanu atpakaļ uz Turciju,

Atbilstoši līgumam, kas noslēgts ES un Turcijas starpā, Ankara apņēmusies uzņemt atpakaļ visus nelegālos imigrantus, kas nekvalificējas bēgļu statusam. Par katru Turcijas atpakaļ uzņemto nelegālo imigrantu ES solījusi uzņemt vienu imigrantu no Turcijas bēgļu nometnēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!