Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) likumdevēji pirmdien balsos par Eiropas Komisijas (EK) piedāvājumu ierobežot pesticīdu lietošanu, kas zinātniskos pētījumos tiek saistīti ar bišu bojāeju, vēsta raidsabiedrība BBC.

Visā Eiropā pastāv lielas bažas par bišu populācijas samazināšanos, tiek uzskatīts, ka šo kukaiņu masveida bojāeju izraisa uz neonikotinoīda bāzes veidoti pesticīdi, ko lauksaimnieki izsmidzina pār saviem laukiem.

Tomēr daudzi lauksaimnieki un kultūraugu speciālisti uzstāj, ka pesticīdu lietošanas un bišu bojāejas saikne vairāk nekā 30 zinātniskajos pētījumos nav pietiekami pierādīta ārpus laboratorijas, skaidro laikraksts "The Independent".

Pagājušajā mēnesī notikušajā balsojumā aizliegumu neizdevās pieņemt, tāpēc priekšlikumu tagad skatīs apelācijas komitejā. ES likumi nosaka, ka, ja tagad likumu neizdodies pieņemt vai noraidīt ar kvalificētu balsu vairākumu, komisija var rīkoties un pati noteikt divu gadu moratoriju bitēm kaitīgo pesticīdu lietošanai.

Dažādi bitēm kaitīgo pesticīdu ierobežojumi jau ir spēkā Francijā, Vācijā, Itālijā un Slovēnijā. Tomēr pagājušajā mēnesī atbalstu idejai par pesticīdu lietošanas ierobežošanu neizdevās gūt, jo Lielbritānija un Vācija balsojumā atturējās.

Pētnieki uzskata, ka tādas savvaļas kukaiņu sugas kā bites apputeksnē aptuveni trešo daļu pasaules kultūraugu. Eiropas Pārtikas drošības aģentūra janvārī secināja, ka pesticīdi rada "augstu akūtu risku" apputeksnētājiem, to skaitā bitēm.

Tomēr ziņojumā arī piebilsts, ka atsevišķos gadījumos "nav bijis iespējams pabeigt novērtējumu nepietiekamo datu dēļ".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!