Eiropas Savienības (ES) un Serbijas sarunas par sadarbības un stabilizācijas līguma parakstīšanu nāksies pārtraukt, līdz valstī norims vardarbība, uzskata ES padomes ģenerālsekretārs Havjers Solana.
Pēc viņa teiktā, valsts pienākums ir aizsargāt tajā izvietotās vēstniecības.

Vienošanās par sadarbības līguma noslēgšanu starp ES un Serbiju tika panākta pagājušgad, taču tad ES atlika tā parakstīšanu, aizbildinoties ar to, ka Serbija, pēc ES domām, nepietiekami sadarbojas ar ANO kara noziegumu bijušajā Dienvidslāvijā izmeklēšanā.

Savukārt Serbijas premjerministrs Vodžislavs Kostuņica šī gada februārī nolēma neparakstīt pagaidu tirdzniecības līgumu, ko piedāvāja noslēgt ES.

Jau ziņots, ka pēc tam, kad Serbijas province Kosova ar ANO atbalstu vienpusēji pasludināja neatkarību, Serbijā notika virkne protesta akciju. Īpaši dramatiski notikumi risinājās valsts galvaspilsētā Belgradā, kur pūlis aizdedzināja ASV vēstniecību, kā arī uzbruka Lielbritānijas, Vācijas, Horvātijas, Beļģijas un Turcijas vēstniecībām. Nosodījumu vardarbības aktiem ir pauduši gan rietumvalstu pārstāvji, gan Serbijas ārlietu ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!