Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm ir daudz agresīvāk jānovēro sociālie tīkli un jāievāc vairāk informācijas par aizdomīgiem ceļotājiem, lai novērstu ES pilsoņu došanos karot uz Sīriju, uzskata ES pretterorisma koordinators Žils de Kerkovi.

Pastāv bažas, ka lielais skaits Eiropiešu, kas dodas uz Sīriju un pievienojas pret prezidenta Bašara al Asadu valdību karojošajiem grupējumiem, mājās var atgriezties daudz radikālāki, ar jaunām zināšanām un nodomiem rīkot teroraktus, par koordinatora bažām stāsta "The Guardian".

"Viņi saņems apmācību, apmācību cīnīties. Iespējams, viņi tiks pakļauti radikālām idejām," par aizceļojušu džihādistu draudiem brīdina koordinators.

Sīrijas konflikta laikā ārzemju karotāju problēma ir lielāka, nekā pēdējā desmitgadē notiekošā Afganistānas kara dēļ, norāda Kerkovi. "Džihādistu ceļošana mums nekad nav bijusi šādā mērogā," laikraksts citē amatpersonu.

Precīzi skaitļi ir grūti iegūstami, jo cilvēki ceļo pēc savas iniciatīvas vai mazās grupiņās. Turklāt to var darīt neuzkrītoši, jo no Turcijas nokļūt Sīrijā ir ļoti vienkārši. Aptuvenās ES aplēses liecina, ka uz Sīriju karot varētu būt devušies no 500 līdz 700 eiropiešu.

Par terora draudu, lai gan tiešā veidā nesaistītu ar Sīrijas konfliktu, pieaugumu liecina nesen gaišā dienas laikā uz ielas Londonā notikusī britu karavīra slepkavība un franču militārista saduršana Parīzē.

Kervoki vēlas, lai varas iestādes stingrāk sekotu tādiem sociālajiem medijiem kā "YouTube". "Facebook" un "Twitter", jo "mēs zinām, ka tās ir vietas, kur notiek rekrutēšana". Tāpat pretterorisma koordinators vēlas, lai tiktu ieviesti īpaši likumi, lai tiktu galā ar "kara" ceļotājiem.

Šos jautājumus paredzēts pārrunāt ES dalībvalstu Iekšlietu ministru sanāksmē piektdien Luksemburgā. Kervoki norāda, ka būtu jāsadarbojas ar Turciju, lai iegūtu vairāk informācijas par aizdomīgajiem ceļotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!