Foto: EPA/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības (ES) valstis piektdien vienojās par nosacījumiem kontaktu paplašināšanai ar varu Afganistānā pārņēmušo radikālo islāmistu kustību "Taliban", kā arī par kopīgu ES klātbūtni Kabulā, ja tam būs atbilstoši drošības apstākļi.

"Mums ir jāsadarbojas ar jauno valdību Afganistānā, kas nenozīmē atzīšanu, tā ir operacionāla sadarbība," Slovēnijā pēc bloka ārlietu ministru sarunām sacīja ES augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borrels. "Operacionālā sadarbība palielināsies atkarībā no šīs valdības uzvedības."

Borrels izklāstīja kritērijus, kas jaunajai administrācijai būtu jāizpilda.

Afganistāna nedrīkst kļūt par bāzi terorismam, tai ir jāciena sieviešu un mediju tiesības, jāizveido "ietveroša un pārstāvnieciska" valdība, jānodrošina piekļuve palīdzības piegādēm.

Talibiem ir jāpilda savi solījumi un jāļauj ārvalstu pilsoņiem un riskam pakļautajiem afgāņiem pamest Afganistānu.

ES valstis vienojušās par kopīgas klātbūtnes izveidošanu Kabulā, ja tam būs piemērota drošības situācija, lai kontaktētos ar talibiem un nodrošinātu to afgāņu izceļošanu, ko bloks nav spējis izvest no valsts.

ES diplomāti pametuši Afganistānu un devušies uz tās kaimiņvalstīm vai atgriezušies savās valstīs.

Izsakoties par humānos palīdzību, Borrels norādīja, ka ES centīsies palielināt palīdzību Afganistānas tautai, bet par jauno varu spriedīs "atbilstoši tam, kādu piekļuvi tā nodrošinās".

ES arī izvērtē koordinācijas stiprināšanu ar Afganistānas kaimiņiem, cenšoties nepieļaut plašu migrācijas plūsmu no Afganistānas uz Eiropu.

Bloks ar Afganistānas kaimiņvalstīm strādās pie "reģionālas politiskas platformas" izveidošanas, šādi cenšoties situāciju stabilizēt.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi jūlijā un augustā izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Talibu kontrolē vienīgi nav nonākusi Pandžšīras province, kur talibu oponenti izveidojuši pretošanās centru pret radikālo islāmistu režīmu.

Kabulas lidostu, kur divas nedēļas notika vērienīga ārzemnieku un apdraudēto afgāņu evakuācijas operācija, pēdējā ASV karavīru grupa pameta naktī uz otrdienu, noslēdzot 20 gadus ilgušo ASV militāro misiju Afganistānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!