Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Beļģijas aizsardzības ministre Ludivīne Dedondera paziņojusi, ka Beļģijas valdība sāks sūtīt Ukrainai iznīcinātājus F-16 no 2025.gada.

Dedondera intervijā Beļģijas radio BelRTL neprecizēja, cik tieši lidmašīnu Beļģija plāno nosūtīt uz Ukrainu.

Pirmdien NATO amatpersonas paziņoja, ka vairākas alianses valstis drīzumā piegādās Ukrainai iznīcinātājus F-16.

Nīderlande plāno pirmo F-16 partiju nodot Ukrainai 2024.gadā.

Rietumvalstis ir apsolījušas nodrošināt Ukrainu ar aptuveni 50 iznīcinātājiem F-16.

Ukrainas bruņotie spēki cer uzsākt kaujas lidojumus ar šiem iznīcinātājiem līdz 2024.gada februārim, taču tas var notikt tikai pēc pilotu apmācības.

Zelenskis ieradies vizītē NATO galvenajā mītnē Briselē

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien ieradies vizītē NATO galvenajā mītnē Briselē, paziņoja alianses preses pārstāvis.

Tā ir pirmā Zelenska vizīte NATO mītnē kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā pagājušā gada februārī.

Zelenskis kopīgā preses konferencē ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu norādīja, ka Ukrainai šobrīd ir svarīgi trīs veidu ieroči: pretgaisa aizsardzības sistēmas, tāla darbības rādiusa raķetes un artilērija.

Kā pavēstīja Ukrainas prezidents, Kijivai ir nepieciešamas pretgaisa aizsardzības sistēmas, lai "glābtu enerģētikas tīklu, glābtu cilvēkus, glābtu graudus tranzītam, Āfrikai, Āzijai, pasaulei".

Ukrainas varas iestādes brīdinājušas, ka līdz ar aukstā laika iestāšanos Krievija atkal mēģinās iznīcināt Ukrainas enerģētikas infrastruktūru.

Arī Stoltenbergs preses konferencē sacīja, ka "Putins atkal gatavojas izmantot ziemu kā ieroci šajā karā".

NATO aizsardzības ministru sanāksmē Briselē trešdien dalībvalstis diskutēs par aktuālo drošības situāciju reģionā, turpmākajiem soļiem Ukrainas atbalstam, kā arī par NATO pretgaisa aizsardzības spējām.

Uz kopīgu tikšanos sanāks NATO-Ukrainas Padome, lai pārrunātu tālākos soļus Ukrainas dalībai NATO, jaunākos notikumus frontē un alianses dalībvalstu atbalstu Ukrainas cīņā pret Krievijas iebrucējiem.

NATO aizsardzības ministru sanāksmes ietvaros notiks arī ikmēneša Ukrainas kontaktgrupas jeb Ramšteinas sanāksme, kur aizsardzības ministrs informēs par aktuālo Ukrainas Bruņotajiem spēkiem sniegto palīdzības apjomu un nākotnes iniciatīvām.

Tāpat norisināsies NATO Ziemeļu grupas sapulce, tās diskusiju fokusā būs drošības izaicinājumi saistībā ar Baltkrieviju un tās loma Krievijas karā pret Ukrainu. Ziemeļu grupa ir neformāls sadarbības formāts, kas apvieno Ziemeļvalstis, Baltijas valstis, Vāciju, Poliju, Nīderlandi un Lielbritāniju. Grupas dalībvalstis vieno mērķis attīstīt kopīgus sadarbības projektus aizsardzības jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!