Foto: AFP/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis piektdien panāca vienošanos par bloka jauno mērķi klimata jomā, ziņo aģentūra "Reuters".

ES dalībvalstu vadītāji vienojās līdz 2030.gadam samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas vismaz par 55% salīdzinājumā ar 1990. gada līmeni, kas ir par 15% vairāk nekā līdz šim tika plānots. Jaunais mērķis paredz ES līdz 2050.gadam sasniegt nulles emisiju neto līmeni. Zinātnieki uzskata, ka pēc 2050.gada, ja netiks sasniegts uzstādītais mērķis, vairs nebūs iespējams novērst lielākos klimata pārmaiņu radītos izaicinājumus.

Mērķis ir grūti panākams politisks kompromiss starp bagātākajām, galvenokārt Rietumu un Ziemeļeiropas valstīm, kuras vēlas vērienīgāku rīcību klimata jomā, un Austrumu valstīm, kurās ir no akmeņoglēm atkarīgas enerģētikas nozares.

Jaunajam mērķim būs nepieciešams apstiprinājums no Eiropas Parlamenta, kas atbalsta vērienīgāku emisiju samazinājumu – par 60%. Attiecībā uz Briseli, šis jaunais kurss sniedz iespēju nodrošināt savu vadošo lomu klimata jomā pasaules mērogā. ES jauno mērķi prezentēs ANO virtuālajā pasaules līderu samitā sestdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!