Foto: Reuters/Scanpix
Galīgā Ukrainas un Eiropas Savienības (ES) vienošanās par asociācijas izveidi būs atkarīga no tā, kā attīstīsies situācija ap bijušās premjerministres Jūlijas Timošenko lietu, pirmdien paziņoja Eiropadomes priekšsēdis Hermans van Rompejs.

Viņš norādīja, ka ES ir nobažījusies par Timošenko lietas virzību. "Ar šīm bažām mēs saistām vienošanās galīgo ratifikāciju," sacīja van Rompejs pirmdien notiekošajā Ukrainas un ES samitā Kijevā.

Viņš piebilda, ka Brisele ir bažīga arī par "zināmu politizāciju" tiesu sistēmā un vārda brīvību Ukrainā. "Šīm vērtībām ir izšķiroša nozīme tālākā Eiropas un Ukrainas attiecību pilnveidošanā," sacīja van Rompejs.

Kijevā pirmdien notiek Ukrainas – ES samits, kurā Ukrainas līderi cerēja ratificēt vienošanos par asociāciju ar ES. Eksperti iepriekš prognozēja, ka, visticamāk, samitā tiks paziņots par sarunu noslēgumu, taču pašu vienošanos ratificēs vēlāk. Viens no vienošanās punktiem paredz brīvās tirdzniecības zonas izveido starp Ukrainu un ES.

Ukrainas un ES attiecības pasliktinājās pēc Timošenko notiesāšanas. Ekspremjerei piesprieda septiņu gadu cietumsodu par pilnvaru pārsniegšanu, 2009.gadā parakstot "gāzes līgumu" ar Krieviju. Pret viņu ierosinātas arī vairākas citas krimināllietas par smagiem amata noziegumiem. ES tās uzskata par politiski motivētām, savukārt Ukraina to noliedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!