Foto: Reuters/Scanpix
Nav gandrīz nekādu šaubu, ka Francijas pašreizējā finanšu ministre Kristīne Lagarda būs Eiropas Savienības virzītā kandidāte Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vadītāja amatam, piektdien aģentūrai AFP sacīja kāda Eiropas Savienības amatpersona, kas nevēlējās atklāt savu vārdu.

"Lagardai praktiski ir visas izredzes [tikt izvirzītai kā ES kandidātei]. ES ir jārīkojas ātri. Tai nav cita kandidāta," sacīja amatpersona.

Pēc ES avota teiktā, sagaidāms, ka par Lagardas izvirzīšanu SVF vadītāja amatam ES paziņos pasaules astoņu lielāko rūpnieciski attīstīto valstu (G8) samitā, kas 26.un 27.maijā notiks Francijas pilsētā Dovilā.

Jau vēstīts, ka seksuālos noziegumos apsūdzētais SVF izpilddirektors Dominiks Stross-Kāns, kurš pašlaik atrodas apcietinājumā Ņujorkas Raikersailendas cietumā, ir atkāpies no amata, tāpēc pasaules valstīm ir jāmeklē jauns SVF vadītājs.

Plašsaziņas līdzekļos Lagarda jau pirms Strosa-Kāna seksa skandāla tikusi minēta kā viena no spēcīgākajām pretendentēm uz SVF vadītāja amatu.

Lagardas kandidatūrai atbalstu jau paudis Zviedrijas finanšu ministrs Anderss Borgs, norādot, ka viņai ir atbilstoša ietekme un pieredze, lai ieņemtu šo augsto posteni. Intervijā Zviedrijas valsts radio ceturtdien Borgs sacīja, ka Lagardai esot bijusi ļoti nozīmīga loma gan eiro zonas parādu krīzes, gan visas pasaules finanšu nedienu risināšanā.

Tomēr lielākais šķērslis Lagardai varētu būt tas, ka kopš SVF izveidošanas pēc Otrā Pasaules kara četri no 11 SVF izpilddirektoriem jau ir bijuši no Francijas. Turklāt Lagardas tēlam kaitē tas, ka pret viņu Francijā ir sākta izmeklēšana saistībā ar dienesta stāvokļa iespējamu ļaunprātīgu izmantošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!