Eiropas Parlamenta deputāti ir norādījuši, ka drīzumā varētu izzust tradicionālie barometri, jo tiks ierobežota dzīvsudrabu saturošu produktu pārdošana ES valstīs, raksta BBC. Parlamenta vides komiteja ir noraidījusi priekšlikumu izslēgt no jaunajiem likumiem barometrus, to attiecinot uz tādām precēm kā termometri un asinsspiediena mērītāji.
Likumprojekta mērķis ir samazināt dzīvsudraba izmantošanu, kas ir bīstams veselībai un apkārtējais videi. Lai tas stātos spēkā, likums jāapstiprina parlamentam un ES ministriem. Likuma kritiķi norāda, ka pieņemšanas gadījumā tiks slēgtas visas kompānijas, kas ražo barometrus, tāpēc cilvēki, kas pašlaik tādus lieto, būs spiesti tos mest ārā, jo nebūs vairs iespējams tos remontēt. Tas nozīmē, ka dzīvsudraba apjoms apkārtējā vidē tikai palielināsies.

Tomēr ticamāka ir iespēja, ka aizliegums tiks pieņemts. Pētījumos pierādīts, ka pat neliels daudzums dzīvsudraba ir ļoti kaitīgs cilvēka veselībai. ASV šāds aizliegums jau ir spēkā un ES pārstāvji neredz nekādus argumentus, lai to neieviestu arī Eiropā. Pēc likuma pieņemšanas ražotājiem būs dots divu gadu pārejas periods, kura laikā tie varēs pāriet uz tādu ierīču ražošanu, kurā netiek izmantots dzīvsudrabs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!