Piektdien Tallinā parakstītie līgumi par "Nordic Energy Link" (NEL) projekta uzsākšanu ir pirmais solis Baltijas energosistēmu pievienošanā Ziemeļvalstu un līdz ar to arī Eiropas energosistēmai, - tā parakstīšanas ceremonijā uzsvēra vairāki projekta "Estlink" dalībnieki.
Jau ziņots, ka "Estlink" projekta partneri ir "Eesti Energia", VAS "Latvenergo", "Lietuvos energija", kā arī Somijas "Pohjolan Voima" un "Helsinkin Energia". "Estlink" kabeļa būvniecības un vadības uzņēmējsabiedrība NEL šodien parakstīja būvniecības līgumu ar Zviedrijas-Šveices uzņēmumu ABB, kā arī finansēšanas līgumu ar "Nordic Investment Bank" un "SEB Eesti Uhispank".

Kā parakstīšanas ceremonijā sacīja "Eesti Energy" vadītājs Gunnars Oks, ar šo projektu Eiropas Komisija pirmo reizi pieļāvusi izņēmumu - investori noteiktu laiku to varēs izmantot komerciāliem nolūkiem.

"Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Kārlis Miķelsons žurnālistiem uzsvēra, ka projekts ne tikai risinās Latvijas energoneatkarības jautājumu, bet arī ļaus piedalīties pilnveidojamā Baltijas un Ziemeļvalstu elektroenerģijas tirgū. Latvija jauno kabeli varēs izmantot elektroenerģijas pārdošanai palu laikā, kā arī pārdot Skandināvijai no Lietuvas un Krievijas iepirkto enerģiju.

"Latvenergo" ar līguma parakstīšanu kā pirmo projekta dalības maksu pārskaita 5,5 miljonus eiro (aptuveni 3,8 miljoni latu).

"Nordic Investment Bank" vadības pārstāvis Erki Karmila uzsvēra, ka šis projekts ir ienesīgs visām pusēm, un apliecināja, ka Baltijas valstu ekonomika ir sasniegusi tādu līmeni, ka var integrēties ar Ziemeļvalstu ekonomiku.

ABB pārstāvis Pērs Hoglunds aģentūrai LETA apliecināja, ka kabeļa būve tiks sākta nekavējoties un 2006.gada beigās tas varētu sākt vadīt enerģiju.

Kā ziņots, kopējās projekta izmaksas, ieskaitot visus nepieciešamos papildu kabeļu līguma izdevumus, ir aptuveni 110 miljoni eiro (aptuveni 77,3 miljoni latu). 20% no kopējām projekta izmaksām tā īpašnieki segs paši no saviem līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!