Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) ārējās un drošības politikas augstā pārstāve Ketrīna Eštone pirmdien, 29.jūlijā, tikusies ar gāzto Ēģiptes prezidentu Mohamedu Mursi, atsaucoties uz viņas pārstāvju teikto, otrdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Eštones pārstāvji pavēstījuši, ka ar Mursi viņa tikusies pirmdien vakarā un divas stundas pavadījusi diskusijās. Netiek atklāts, kur tikšanās notikusi, taču tiek lēsts, ka tas bijis vietā, kurā viņš ir ieslodzīts. Mursi kopš 3.jūlija, kad armija īstenoja apvērsumu, nav redzēts.

Eštone jau iepriekš bija lūgusi iespēju tikties ar Mursi, bet līdz šim viņai tas liegts. Pirmdien, kad piekrišana doma, Eštone kļuva par pirmo augsta ranga amatpersonu, bez Ēģiptes amatpersonām, kura tikusies ar Mursi kopš viņa gāšanas.

Mediji ziņo, ka uz tikšanās vietu Eštone nogādāta militārajā helikopterī, tāpēc tiek lēsts, ka Mursi tiek turēts kādā vietā ārpus Kairas.

Pagaidām nav zināms, ko Eštone un Mursi pārsprieduši.

Eštone pirmdien tikusies arī ar Ēģiptes pagaidu valdības pārstāvjiem.

Jau vēstīts, ka 3. jūlijā, noslēdzoties bruņoto spēku izvirzītā ultimāta termiņam, armija paziņoja, ka ir apturēta Ēģiptes konstitūcija, bet pirms gada ievēlētais Mursi vairs nav prezidents, jo nav "izpildījis tautas prasības".

Armijas rīcība sekoja masu protesti, kuros miljoniem ēģiptiešu un opozīcija pieprasīja prezidenta, kurš gada laikā nav spējis tikt galā ar valsts ekonomiskajām un drošības problēmām, atkāpšanos.

Lielākā daļa no Mursi pārstāvētas Musulmaņu brālības līderu pēc 3.jūlijā notikušā apvērsuma ir arestēti, slēpjas no varasiestādēm vai arī cenšas sev nepievērst lieku uzmanību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!