Krāpnieki nopelnījuši miljonus, izmantojot prāmja "Estonia" nogrimšanu. Laikraksts "Eesti Paevaleht" raksta, ka starptautisko katastrofas upuru atbalsta grupu patiesībā bija izveidojuši vienas ģimenes firmas afēristi Zviedrijā.
Grupas vadītājs Gunārs Bendreuss vāca naudu, lai ar labāko advokātu palīdzību noorganizētu tiesas procesu pret prāmja "Estonia" katastrofas vaininiekiem.

Igaunijā iemaksas summa bija 150 ASV dolāru (94,95 lati), bet Zviedrijā - 300 ASV dolāru (189,9 lati). Izrādījās, ka savākti ir vairāk nekā pieci miljoni igauņu kronu (178 tūkstoši latu).

Šo naudu Bendreuss solīja izmantot, lai pieprasītu no "Estonia" būvētājfirmas "Meyer" un jūras transportlīdzekļu sertifikācijas biroja "Veritas" no trīs līdz pieciem tūkstošiem dolāru (no 1899 līdz 3156 latiem) katram, kurš cietis katastrofā.

Sākumā Bendreuss tiešām noalgoja advokātus un sāka procesu Parīzes tiesā. Taču tagad viņš ir pazudis bez pēdām, un nav zināms, kur palikusi liela daļa pārējās naudas.

Oficiālajā izmeklēšanas slēdzienā teikts, ka prāmis "Estonia" nogrimis 1994.gada 28.septembra naktī kuģa konstrukcijas nepilnību dēļ, spēcīgajam vējam noraujot priekšējās lūkas stiprinājumus, kā arī tādēļ, ka kuģa pārvietošanās bija pārāk ātra vētras apstākļiem.

"Estonia" katastrofā dzīvību zaudēja 852 cilvēki, tostarp arī no Latvijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!