Foto: LETA

Zviedrijas Žurnālistu savienība un Starptautiskā preses un vārda brīvības organizācija "Reportieri bez robežām" ("Reporters sans frontieres" - RSF) pirmdien apsveica Etiopijas valdības lēmumu apžēlot divus Zviedrijas žurnālistus, kas 14 mēnešus pavadīja cietumā par terorisma atbalstīšanu.

"Esmu ļoti priecīgs, ka Martins [Šibje] un Johans [Pēšons] ir atbrīvoti pēc 14 Etiopijas cietumā pavadītiem mēnešiem. Ceru, ka viņi pēc iespējas ātrāk atkal varēs satikt savas ģimenes," teikts Zviedrijas Žurnālistu savienības vadītāja Jonasa Nordlinga paziņojumā.

"Ceram, ka viņi drīz ieradīsies Zviedrijā," pauda Francijā bāzētās RSF atzara Zviedrijā pārstāve Lota Šuellerkvista.

Abu žurnālistu atbrīvošanu apstiprināja arī Zviedrijas valdība, norādot, ka abi atbrīvoti pirmdien, bet viņu atrašanas vietu nevar atklāt.

Lēmumu par abu apžēlošanu pagājušajā mēnesī pieņēmis Etiopijas premjerministrs Meless Zenavi pirms aiziešanas mūžībā.

Reportieris Martins Šibje un preses fotogrāfs Johans Pēšons pērn 1.jūlijā tika aizturēti Ogadenas reģionā pēc ierašanās Etiopijā no Somālijas, kad viņi bija kopā ar somāļu separātistu grupējuma "Ogadenas Nacionālās atbrīvošanas fronte" kaujiniekiem.

Decembrī viņiem piesprieda 11 gadu cietumsodu par terorisma atbalstīšanu un nelikumīgu iebraukšanu valstī.

Abi žurnālisti tiesā atzina, ka kontaktējušies ar "Ogadenas Nacionālās atbrīvošanas fronti" un nelikumīgi ieradušies Etiopijā, bet noliedza apsūdzības saistībā ar terorismu, tostarp ieroču lietošanas apmācības iziešanā.

Žurnālisti sacīja, ka tikušies ar "Ogadenas Nacionālās atbrīvošanas frontes" vadītājiem Londonā un Kenijas galvaspilsētā Nairobi, bet pēc tam - ar apmēram 20 šī grupējuma dalībniekiem Etiopijā apmēram 40 kilometrus no Somālijas robežas.

Pēšons sacīja, ka viņi tikušies ar kontaktpersonām no šī grupējuma tikai profesionālu iemeslu dēļ, pētot Zviedrijas naftas kompānijas "Lundin Oil" darbību, par kuru viņi gatavojuši reportāžas.

Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts bija "Lundin" valdes loceklis no 2000.līdz 2006.gadam un plaši ir kritizēts par mazaktīvo rīcību, lai palīdzētu abiem žurnālistiem.

Tomēr 2.septembrī viņš apmeklēja Etiopijas premjerministra Melesa Zenavi bēres Adisabebā, un viņa klātbūtne tur radīja spekulācijas, ka tas varētu tikt izmantots, lai abus Zviedrijas žurnālistus apžēlotu Etiopijas Jaunā gada laikā, kad prezidents tradicionāli pasludina noziedznieku apžēlošanu. Etiopijas Jaunais gads tiek svinēts septembrī.

"Ogadenas Nacionālās atbrīvošanas fronte" kopš 1984.gada cīnās par somāļu apdzīvotās Ogadenas neatkarību no Etiopijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!