Foto: Reuters/Scanpix

Etiopijas premjerministrs nācis klajā ar paziņojumu, ka valstī tiks atbrīvoti visi politieslodzītie un tiks slēgts bēdīgi slavenais aizturēšanas centrs, kur cilvēki spīdzināti, lai panāktu viņu atzīšanos, vēsta raidsabiedrība BBC.

Tāpat tiks atceltas apsūdzības tiem, kas vēl gaida savus spriedumus, preses konferencē atklāja premjers Hailemariams Desalegns. Šis solis tiek sperts, lai dotu iespēju politiskajam dialogam, paskaidroja valdības vadītājs.

Cilvēktiesību aizsardzības grupas Etiopiju ir apsūdzējušas masu arestu rīkošanā, lai apslāpētu opozīciju. Taču premjera paziņojums ir pirmā reize, kad valdība vispār ir atzinusi, ka valstī ir politieslodzītie – iepriekš viņi tika saukti vienkārši par "noziedzniekiem".

Organizācija "Human Rights Watch" (HRW) Etiopijas valdību ir apsūdzējusi pretterorisma likumu izmantošanā, lai apcietinātu savus kritiķus.

Precīzs politieslodzīto skaits Etiopijā nav zināms, taču tūkstoši tika aizturēti pēc 2015. gada, kad valstī sākas protesti par politiskām un ekonomiskām reformām.

Premjera paziņojumā norādīts, ka tiks slēgts bēdīgi slavenais Mekelavi aizturēšanas centrs galvaspilsētā Adisabebā. HRW jau 2013. gadā apsūdzēja Etiopiju, ka šajā centrā tiekot izmantotas nelegālas nopratināšanas metodes.

Valdība gan visas apsūdzības noliedza. Taču tagad aizturēšanas centrā tikšot izveidots "moderns muzejs".

Premjers arī atklāja, ka tiks atvērts jauns aizturēšanas centrs, kas atbildīs starptautiskajiem standartiem.

Nav skaidrs, kas tieši pamudināja valdību pieņemt lēmumu par politieslodzīto atbrīvošanu, bet privātais laikraksts "Addis Standard" to saista ar decembra beigās sociālajos tīklos notikušu akciju, kurā pievērsta uzmanība politieslodzīto problēmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!