Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Tūkstošiem Etiopijas bēgļu devušies uz kaimiņos esošo Sudānu, kamēr federālais karaspēks turpina kaujas ar vietējiem spēkiem Tigrajas reģionā valsts ziemeļos, raksta aģentūra "Reuters".

Pagājušajā nedēļā Tigrajas reģionā sākās federālo spēku ofensīva pret vietējām "Tigrajas Tautas atbrīvošanas frontes" vienībām (TPLF). Saziņas tīkli šajā Etiopijas apgabalā ir traucēti, līdz ar to starptautiskie mediji ziņo par grūtībām izvērtēt, kāds ir konflikta pašreizējais statuss.

Ņemot vērā dziļās antipātijas starp tigrajiešiem un premjerministru Abiju Ahmedu, kurš pārstāv oromiešu etnisko grupu, kā arī rēķinoties ar saspīlējumu citu Etiopijas etnisko grupu starpā, pastāv bažas par pilsoņu kara izraisīšanos, atzīmē medijs.

Pirms diviem gadiem Etiopija panāca miera līgumu ar Eritreju, un par šo sasniegumu premjers Abijs tika apbalvots ar Nobela miera prēmiju. Ar šo miera procesu mierā nebija tigrajieši. Premjerministrs Tigrajā uzsāka bruņotu operāciju, apsūdzot vietējo valdību par uzbrukumu militārajai bāzei.

Avoti Apvienoto Nāciju Organizācijā aģentūrai vēstījuši, ka uz Sudānu devušies vismaz 6000-7000 cilvēku, kuri bēg no konflikta nomocītās Tigrajas.

TPLF spēkus veido pieredzējuši kaujinieki, kuri savulaik bijuši frontes līnijā, kad no 1998. gada līdz 2000. gadam norisinājās Etiopijas-Eritrejas karš. Šīs vienības ir labi bruņotas un to rindās ir līdz 250 000 karavīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!