Foto: AFP/Scanpix/LETA

Etiopijas valdība izsludinājusi ārkārtas stāvokli valstī, pieaugot bažām par militāru konfrontāciju starp federālajiem spēkiem un kaujiniekiem no ziemeļos esošā Tigrajas reģiona, raksta "Al Jazeera".

Varasiestādes aicinājušas iedzīvotājus gatavoties cīņai par galvaspilsētas aizstāvēšanu.

"Ārkārtas stāvokļa mērķis ir aizsargāt civiliedzīvotājus no zvērībām, ko vairākās valsts daļās pastrādā teroristu grupējums TPLF (Tigrajas Tautas atbrīvošanas fronte)," vēstījuši valsts mediji.

Sešus mēnešus ilgā ārkārtas situācija cita starpā ļauj noteikt ceļu bloķēšanu, traucēt transporta pakalpojumus, noteikt komandantstundu un noteiktus apgabalus nodot bruņoto spēku kontrolei.

Ārkārtas stāvokļa izsludināšana notika pēc tam, kad TPLF kaujinieki paziņoja, ka pēdējās dienās ir ieguvuši kontroli pār stratēģiski nozīmīgajām Desijas un Kombolču pilsētām Amharas reģionā, kā arī norādīja, ka viņi varētu virzīties tālāk - galvaspilsētas Adisabebas virzienā. Valdība paziņoja, ka federālie spēki joprojām cīnās par kontroli pār abām pilsētām, kas atrodas aptuveni 400 kilometrus no galvaspilsētas.

Ir bijis grūti pārbaudīt abu konfliktā iesaistīto pušu apgalvojumus, jo valstī ir ierobežoti komunikāciju tīkli.

Bruņotais konflikts Etiopijā izcēlās pagājušā gada 4.novembrī, kad premjers Abijs Ahmeds deva pavēli veikt militāru ofensīvu pret reģionālajiem spēkiem Tigrajā. Viņš sacīja, ka to darījis, reaģējot uz uzbrukumu militārajai bāzei, kurā atrodas valdības karaspēks.

Eskalācija notika pēc mēnešiem ilgiem strīdiem starp Abija valdību un TPLF vadītājiem. Varas iestādes vēlāk TPLF nosauca par teroristu organizāciju un izslēdza jebkādas miera sarunas ar šo grupējumu.

Aizvadīto nedēļu laikā federālā valdība cita starpā arī veikusi gaisa uzbrukumus pret nemiernieku pozīcijām, taču tie nav spējuši ierobežot TPLF teritoriālo izplešanos.

Šajā karā nogalināti jau tūkstošiem cilvēku, miljoniem bijuši spiesti pamest savas mājas un vairāki simti tūkstoši var tikt pakļauti bada riskam, norāda ANO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!