Etiopijā pēdējos divos mēnešos ir nogalināti vismaz 140 cilvēki, apspiežot protestus pret valdību saistībā ar tās plāniem paplašināt galvaspilsētu Adisabebu uz lauku zemes rēķina, piektdien paziņoja cilvēktiesību organizācija "Human Rights Watch" (HRW).

"Saskaņā ar aktīvistu ziņām drošības spēki ir nogalinājuši vismaz 140 protestētājus un ievainojuši daudz vairāk, un tā var būt lielākā krīze Etiopijā kopš 2005. gada vēlēšanu vardarbības," pavēstīja HRW pārstāvis Felikss Horns. HRW decembrī bija vēstījusi par 75 nogalinātajiem. Etiopijas valdība iepriekš bija paziņojusi par pieciem nogalinātajiem.

Protesti sākās novembrī, kad studenti vērsās pret valdības ierosinājumiem pārņemt teritoriju vairākās Oromijas reģiona mazpilsētās. Oromo tauta, kas apdzīvo šo reģionu, ir Etiopijas lielākā etniskā grupa.

Visumā mierīgie protesti saistīti ar bažām, ka Adisabebas paplašināšanās dēļ oromo lauksaimnieki tiks padzīti no savas zemes.

Oromijas lielākās likumīgi reģistrētās politiskās partijas "Oromo federālistu kongress" priekšsēdētāja vietnieks Bekele Gerba 23.decembrī tika apcietināts. Bekele 2011. gadā tika notiesāts par piederību aizliegtajam grupējumam "Oromo atbrīvošanas fronte" un pavadīja četrus gadus cietumā.

2005.gadā vardarbībā pēc vēlēšanām tika nogalināti ap 200 cilvēku.

Foto: AFP/Scanpix

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!