Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Etiopijas valdība piektdien paziņoja, ka tā apžēlo vairākus augsta ranga politiskos cietumniekus, tai skaitā nemiernieku grupējuma "Tigrai Tautas atbrīvošanas fronte" (TTAF) locekļus, lai veicinātu "nacionālu dialogu".

Negaidītais lēmums pieņemts laikā, kad ir pierimis 14 mēnešus ilgušais bruņotais konflikts starp valdības spēkiem un TTAF valsts ziemeļos. Pagājušā gada beigās situācija dramatiski mainījās, kad valdības spēki atkaroja vairākas svarīgas pilsētas, bet TTAF atvilka savus spēkus no diviem reģioniem Etiopijas ziemeļos un atkāpās uz savu Tigrai reģionu.

"Atslēga ilgstošai vienotībai ir dialogs. Etiopija ziedos jebko šim mērķim," pavēstīja valdības komunikāciju dienests paziņojumā par amnestiju.

"Tās mērķis ir bruģēt ceļu uz ilgstošu risinājumu Etiopijas problēmām mierīgā, nevardarbīgā veidā (..) īpaši ar mērķi panākt, lai visaptverošais nacionālais dialogs būtu veiksmīgs."

Valdības komunikāciju dienests uzskaitīja vairākus ievērojamus TTAF locekļus, kā arī opozīcijas līderus no oromo etniskās grupas, kas ir lielākā Etiopijā, un no amharu etniskās grupas.

Vēl nebija zināms, cik daudzi no amnestētajiem jau ir atbrīvoti.

Premjerministrs Abijs Ahmeds, kurš novembrī bija devies uz fronti valdības spēku vadīšanai, arī aicināja uz "nacionālu izlīgumu" un "vienotību" savā paziņojumā, kas tika publicēts Etiopijas svinēto pareizticīgo Ziemassvētku laikā.

Karadarbība Etiopijas ziemeļos ir prasījusi tūkstošiem cilvēku dzīvību un pakļāvusi vēl simtiem tūkstošu cilvēku badam Tigrai reģionā, pret kuru, kā paziņojusi ANO, faktiski tiek īstenota blokāde.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs tviterī apsveica paziņojumu par amnestiju.

Etiopija 2020. gada novembrī izvērsa militāru operāciju Tigrai reģionā, cenšoties mazināt TTAF ietekmi, kas pārvalda šo reģionu un ir kritiski noskaņota pret centrālo valdību.

TTAF dominēja Etiopijā apmēram 25 gadus, līdz 2018. gadā par premjerministru kļuva Abijs Ahmeds, kurš 2019. gadā saņēma Nobela Miera prēmiju par robežkonflikta atrisināšanu ar Eritreju.

Vadošu armijas locekļu pārbēgšana uz TTAF ļāva nemierniekiem īsā laikā gūt panākumus. Kopš 2021. gada augusta sākuma bruņotais konflikts no Tigrai reģiona bija izplatījies uz Afaras un Amharas reģioniem un novedis pie nopietnas humānās krīzes valsts ziemeļos, bet gada beigās situācija dramatiski mainījās valdības spēkiem par labu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!