Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Organizācija "Amnesty International" (AI) apsūdzējusi Etiopijas drošība spēkus par nopietniem cilvēktiesību pārkāpumiem kopš 2018. gada, kad premjera amatā stājās Abijs Ahmeds, raksta "Al Jazeera".

Starp minētajiem pārkāpumiem ir ārpustiesas slepkavības, spīdzināšana. Ziņojumā AI dokumentēja tūkstošiem cilvēku patvaļīgu aizturēšanu un desmitiem ģimeņu piespiedu izlikšanu no mājām drošības operāciju laikā, kuras organizētas, reaģējot uz bruņotu grupējumu uzbrukumiem un starpkopienu vardarbību Amharas un Oromijas reģionos laika posmā no 2018. gada decembrim līdz 2019. gada decembrim.

Kopš nākšanas pie varas premjers Ahmeds īstenojis vairākas reformas, tostarp piešķīris juridisko amnestiju tūkstošiem politieslodzīto. Tāpat viņš centies uzlabot attiecības ar Eritreju - valsti, ar kuru Etiopija ilgstoši konfliktējusi. Šo centienu dēļ Ahmeds pērn ieguva Nobela miera prēmiju.

Bet Abiija valdību ir nomocījis arī etnisks konflikts - simtiem tūkstošu cilvēku bijuši spiesti pārvākties uz citiem Etiopijas reģioniem drošības situācijas pasliktināšanās dēļ, atzīmē medijs. Etiopijas valdība uzreiz nekomentēja AI ziņojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!