Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Etiopijas premjerministrs Abijs Ahmeds ir aicinājis valsts iedzīvotājus bruņoties un stāties pretī nemiernieku kaujiniekiem, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Ar šo aicinājumu premjers nāca klajā sociālajā tīklā "Facebook" pēc tam, kad nemiernieki no ziemeļos esošā Tigrajas reģiona sagrāba kontroli vairākās pilsētās kaimiņos esošajā Amhāras štatā.

Valdība ir apsūdzējusi nemiernieku kaujiniekus 100 jauniešu nogalināšanā vienā no pilsētām. Nemiernieku pārstāvētā Tigrajas Tautas atbrīvošanas fronte (TPLF) norāda, ka tās mērķis ir pārraut ziemeļu reģiona aplenkumu.

Ir bijis grūti pārbaudīt abu konfliktā iesaistīto pušu apgalvojumus, jo valstī ir ierobežoti komunikāciju tīkli.

Savā svētdienas paziņojumā Abijs sacīja, ka nemiernieku ofensīva "stumj valsti pretī tās iznīcībai". Viņš mudināja pilsoņus "organizēt un iet caur [jebkuru] likumīgu veidu, izmantojot visus ieročus un spēkus (..) lai novērstu, atceltu un apglabātu teroristu TPLF".

Bruņotais konflikts Etiopijā izcēlās pagājušā gada 4.novembrī, kad Abijs deva pavēli veikt militāru ofensīvu pret reģionālajiem spēkiem Tigrajā. Viņš sacīja, ka to darījis, reaģējot uz uzbrukumu militārajai bāzei, kurā atrodas valdības karaspēks.

Eskalācija notika pēc mēnešiem ilgiem strīdiem starp Abijs valdību un TPLF vadītājiem. Varas iestādes vēlāk TPLF nosauca par teroristu organizāciju un izslēdza jebkādas miera sarunas ar šo grupējumu.

Aizvadīto nedēļu laikā federālā valdība cita starpā arī veikusi gaisa uzbrukumus pret nemiernieku pozīcijām, taču tie nav spējuši ierobežot TPLF teritoriālo izplešanos.

Šajā karā nogalināti jau tūkstošiem cilvēku, miljoniem bijuši spiesti pamest savas mājas un vairāki simti tūkstoši var tikt pakļauti bada riskam, norāda ANO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!