Etiopijas prezidents Girma Volde-Giorgis pirmdien apsūdzēja Eritreju centienos traucēt robežkonflikta miermīlīgu atrisināšanu, kā arī mēģinājumos izprovocēt karu kaimiņvalsti starpā.
"Mūsu valdība ir nemitīgi paudusi tās nemainīgo vēlmi iesaistīties attiecībās ar Eritreju, kas pamatotos miera un neiejaukšanās principos," uzrunājot parlamentu, sacīja prezidents. "Tomēr Eritrejas valdība nav gatava mieram un labām kaimiņattiecībām."

Eritreja apmāca teroristus, kas tiek iesūtīti Etiopijā, lai destabilizētu situāciju, norādīja Girma Volde-Giorgis, kura sešu gadu ilgais prezidenta pilnvaru termiņš beidzas šomēnes.

"Tā vietā, lai pievērstos situācijai zemes iekšienē, kas kļūst arvien sliktāka, Eritreja pastāvīgi cenšas izprovocēt karu ar Etiopiju," norādīja prezidents.

Eritrejas valdība noliedz, ka tā atbalstītu bruņotas grupas Etiopijas iekšienē, vai arī censtos izprovocēt jaunu konfliktu.

Turklāt Adisabebai ir jāpieņem 2002.gadā neatkarīgās komisijas nospraustā starpvalstu robeža, uzsver Eritrejas pārstāvji un piebilst, ka starptautiskā sabiedrība ģeopolitisku iemeslu dēļ sliecas atbalstīt Etiopiju.

No 1998. līdz 2000.gadam Etiopijas un Eritrejas karā krita 70 000 karavīru. Pēc kara neatkarīgā komisija palīdzēja nospraust naidīgo valstu starpā robežu, tomēr Etiopija vēlas šī lēmums pārskatīšanu. Turklāt Etiopijas vadītāji pārmet Eritrejai, ka tās karaspēks atrodas ANO kontrolētajā drošības zonā.

Par spīti kareivīgajai retorikai abās robežas pusēs, neviena no naidīgajām valstīm patiesībā karu nevēlas. Tomēr negaidītas apšaudes var viegli izraisīt plašākas karadarbības atjaunošanos, brīdina situācijas analītiķi un diplomāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!