Foto: PantherMedia/Scanpix
Etiopijas tiesa trešdien atzina divu zviedru žurnālistu vainu teroristiska grupējuma atbalstīšanā.

Prokuratūra pieprasījusi apsūdzētajiem maksimālo soda mēru - 18 gadus un sešus mēnešu ilgu cietumsodu.

"Vainīgi saskaņā ar izvirzītajām apsūdzībām un punkts, vienbalsīgs balsojums. Viņi ir pierādījuši, ka ir cienīti žurnālisti, taču mēs nevaram secināt, ka kāds, kuram ir laba reputācija, neiesaistās kriminālās darbībās," secināja tiesnesis Šemsu Sirgaga.

Fotogrāfs Jūhans Pēšons un reportieris Martins Šibje tika aizturēti 1.jūlijā netālu no Somālijas robežas kopā ar grupējumu Ogadenas Nacionālā atbrīvošanas fronte (ONLF), kas cīnās pret Etiopijas valdību.

Nemiernieku un Etiopijas drošības spēku starpā izcēlās sadursmes, kurās gāja bojā 15 cilvēki, bet vēl seši tika ievainoti, viņu vidū arī zviedru žurnālisti.

Abi Zviedrijas pilsoņi arī atzīti par vainīgiem nelikumīgā iekļūšanā Etiopijas teritorijā.

"Viņi nav spējuši pierādīt, ka neatbalstīja terorismu," piebilda tiesnesis.

Abi reportieri uz tiesas lēmumu nereaģēja, taču nav skaidri zināms, vai viņi saprata tiesneša teikto, jo viņiem nebija tulka.

Zviedrijas pilsoņi atzinuši, ka viņiem bijis kontakts ar ārpus likuma pasludināto organizāciju un ka viņi Etiopijā iekļuvuši nelegāli, taču noraidījuši saistību ar terorismu un apsūdzības, ka būtu tikuši apmācīti, kā rīkoties ar ieročiem.

Prokuratūra pieprasījusi viņiem piespriests 13 gadu cietumsodu apsūdzībās par terorismu un vēl piecu gadu un sešu mēnešu cietumsodu par iekļūšanu Etiopijā bez atļaujas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!