Foto: AFP/Scanpix/LETA

Tigraju kaujinieki, kuri jau 13 mēnešus cīnījušies pret Etiopijas centrālo valdību, paziņojuši, ka ir atkāpušies no reģioniem Etiopijas ziemeļos, raksta "Al Jazeera".

"Mēs ticam, ka mūsu drosmīgā atkāpšanās būs izšķirošs pavērsiens mieram," vēstulē rakstīja politiskās partijas Tigrajas Tautas atbrīvošanas fronte (TPLF) vadītājs Debretsions Gebremaikls. Viņa vēstulē aicināts izveidot lidojumu aizlieguma zonu virs Tigrajas lidaparātiem, kas var veikt uzbrukumus pret vietējiem spēkiem. Tāpat aicināts ieviest ieroču embargo Etiopijai un tās sabiedrotajai Eritrejai, kā arī izveidot Apvienoto Nāciju Organizācijas mehānismu, lai pārbaudītu, vai citi bruņotie spēki ir atkāpušies no Tigrajas.

Konflikts izcēlās 2020. gada novembrī starp federālo valdību un TPLF, kas dominēja Etiopijas politikā gandrīz 30 gadus pirms premjerministra Abija Ahmeda nākšanas pie varas 2018. gadā.

Abijs, kurš ir arī 2019. gada Nobela Miera prēmijas laureāts, solīja ātru uzvaru. Viņa karaspēks sagrāba Tigrajas galvaspilsētu Mekeli novembra beigās, bet līdz jūnijam Tigrajas spēki bija sākuši pretuzbrukumu, kas ļāva tiem atkarot lielu daļu sava reģiona un izvērst cīņu kaimiņos esošajos Amharas un Afaras reģionos. Šī gada novembra beigās Etiopijas armija sāka ofensīvu, kas lika atkāpties tigrajiem.

TPLF pārstāvis Getačevs Reda sacīja, ka tigraju karaspēks atkāpjas no Amhāras un Afaras. "Mēs nolēmām atkāpties no šiem apgabaliem uz Tigraju. Mēs vēlamies atvērt durvis humānajai palīdzībai," sacīja Getačevs. Lēmums atkāpties uz Tigraju tika pieņemts pirms dažām nedēļām, viņš piebilda.

Savukārt premjera Abija pārstāve Billene Sejuma norādīja, ka šie tigraju paziņojumi esot tikai atruna, kas izteikta, lai noslēptu savas neveiksmes kaujaslaukā. "Pēdējo nedēļu laikā TPLF ir piedzīvojusi lielus zaudējumus un tāpēc ziņo par "stratēģisku atkāpšanos", lai kompensētu sakāvi," sacīja Sejuma.

Karš Āfrikas otrajā visvairāk apdzīvotajā valstī ir destabilizējis reģionu, liekot uz Sudānu doties desmitiem tūkstošu bēgļu. Desmitiem tūkstošu cilvēku šajā konfliktā ir nogalināti, aptuveni 400 000 cilvēku saskaras ar badu Tigrajā, un 9,4 miljoniem cilvēku Etiopijas ziemeļos konflikta rezultātā ir vajadzīga pārtikas palīdzība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!