Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Parlamenta (EP) Sociālistu bloks aizvien bauda provizoriskā uzvarētāja godu gaidāmajās maija EP vēlēšanās. Nevalstiskās organizācijas "VoteWatch Europe" marta aptauju rezultāti gan sociālistiem paredz sīvu cīņu ar šobrīd ietekmīgāko no EP partiju grupām - Eiropas tautas partiju (ETP).

Londonas ekonomikas skolas un Dublinas Trinitijas koledžas profesoru vadībā organizētā "VoteWatch Europe" aptauja rāda, ka sociālisti varētu iegūt 214 vietas, savukārt ETP paredz tikai par vienu vietu mazāk – 213 mandātus 751 deputātu lielajā parlamentā.

Pārējām partijām, kā jau prognozēts arī iepriekš, būs grūti sociālistiem un ETP nodrošināt nopietnu konkurenci. Pētnieki Eiropas liberāļu un demokrātu apvienībai paredz 66 deputātu vietas, Eiropas apvienotajiem kreisajiem spēkiem un Ziemeļvalstu Zaļajiem kreisajiem spēkiem paredz 57 vietas, Eiropas Zaļajiem prognozētas 38 deputātu mandāta vietas, Konservatīvajiem reformistiem 40, bet galēji labajiem spēkiem paredz 33 vietas jaunajā EP sasaukumā.

90 vietas saņemšot ar partiju grupām nesaistītie deputāti vai arī kāds jauns potenciāls politiskais EP spēks. Jau ziņots, ka franču un flāmu nacionālistu partijas cer iekļūt EP un tur no parlamenta iekšienes sakaut "Briseles monstru".

Viens no vadošajiem Eiropas studiju pētniekiem pasaulē un aptaujas organizators Simons Hiks uzskata, ka noteicoši vēlēšanu rezultāti būšot Vācijā, Itālijā un Francijā. Šo valstu rezultāti varot būtiski izšķirt, vai vēlēšanās uzvarēs sociālisti vai arī ETP.

"VoteWatch Europe" līdzīgu vēlēšanu prognozi organizēja arī 2009.gadā, tolaik pētnieki paredzēja precīzi, kam piederēs 720 no tolaik 736 parlamentā esošajām deputātu mandātu vietām.

Jau ziņots, ka Lisabonas līgums paredz jaunu kārtību, pēc kuras EP vēlēšanu uzvarētājs iegūs tiesības nominēt amatam arī Eiropas Komisijas (EK) prezidenta kandidātu. Sociālistu pārstāvis uz šo amatu ir pašreizējais EP prezidents Martins Šulcs, bet ETP marta sākumā notikušajā kongresā nobalsoja par bijušā Luksemburgas premjera Žana Kloda Junkera kandidatūru. Jau ziņots, ka līdz pat ETP kongresa sākumam par nopietnu kandidātu uz EK šefa krēslu tika uzskatīts arī Latvijas ekspremjers Valdis Dombrovskis ( V).

Eiropas Savienībā (ES) vēlēšanas tiks atklātas 22.maijā, Latvijā tās notiks 24.maijā.

Šobrīd Latviju EP pārstāv 9 deputāti: Aleksandrs Mirskis tika ievēlēts no "Saskaņas centra" (SC) un pārstāv EP Sociālistu bloku, "Vienotības" pārstāvji Sandra Kalniete, Krišjānis Kariņš, Inese Vaidere un Kārlis Šadurskis pārstāv Sociālistu lielāko sāncensi ETP. Ivars Godmanis tika ievēlēts no nu jau likvidētās "LPP/LC" un pārstāv Eiropas Liberāļus, bet Alfrēds Rubiks, lai gan līdzīgi kā Mirskis tika ievēlēts no SC, EP pārstāv Eiropas Apvienoto kreiso un Ziemeļvalstu Zaļo kreiso spēku konfederālo grupu. 2009.gadā EP tika ievēlēts arī "Tēvzemei un brīvībai" /LNNK" pārstāvis Roberts Zīle, kurš EP pārstāv Eiropas konservatīvos un reformistus, bet Tatjana Ždanoka ievēlēta no "PCTVL" , EP pārstāv Zaļo un Eiropas brīvās apvienības grupu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!