Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Krievija varētu censties ietekmēt nākamās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas, lai vājinātu Eiropas Savienību (ES), tāpēc svarīgi apzināties, ka Krievijas radītie draudi ir visas ES, nevis tikai atsevišķu dalībvalstu problēma, intervijā pieļāva Eiropas Tautas partijas (ETP) priekšsēdētājs Manfrēds Vēbers.

Viņš pauda pārliecību, ka trešās valstis varētu censties ietekmēt EP vēlēšanu iznākumu. "Īpaši, ja runā par no Krievijas nākošo propagandu un viltus ziņu izplatīšanas metodēm. Esmu drošs, ka Krievija vēlas ietekmēt EP lēmumus, jo šī valsts redz iespēju vājināt vai iznīcināt ES projektu. Krievija centās negatīvi ietekmēt ES "Brexit" gadījumā un Katalonijas jautājumā, tāpēc esmu drošs, ka Krievija to darīs arī Eiropas līmenī," uzsvēra Vēbers.

Pēc ETP priekšsēdētāja domām, lai cīnītos ar iespējamo iejaukšanos, nepieciešams stiprināt ticību Eiropas projektam un svarīgi panākt pārliecinošu pieeju kontinenta nākotnes veidošanā. "Tikai kopā varam aizsargāt eiropeisko dzīvesveidu un mūsu vērtības, kurām ticam. Tas nav Krievijas, ASV vai Ķīnas modelis, bet Eiropas modelis, kuram ticam un kuru aizsargāt varam tikai kopīgi," pārliecināts politiķis.

Vēbers apliecināja, ka Baltijas valstis un bijušās Padomju Savienības valstis ir veikušas lielisku darbu, lai pārliecinātu citas ES dalībvalstis, ka problēma saistībā ar no Krievijas nākošajiem draudiem eksistē, turklāt tā neeksistē tikai uz ES Austrumu robežas, bet tā ir kopēja ES problēma.

"Pat Spānijā, Katalonijas jautājumā, tālu no ES Austrumu robežas, bija jūtama Krievijas ietekme, izplatot viltus ziņas. Krievija izmanto visas iespējas, lai vājinātu ES. ETP ir cieši pārliecināta, ka nepieciešams ieņemt stingru pozīciju pret Krieviju," norādīja ETP priekšsēdētājs.

Skaidrojot zemo sabiedrības ieinteresētību EP vēlēšanās, Vēbers sacīja, ka agrāk cilvēki nejuta saikni ar Briseli un ES institūcijām, viņiem tās šķita kas ļoti tāls. Cilvēkiem nav bijusi pārliecība, ka viņu balss noteiks Eiropas nākotnes virzību. Šo priekšstatu ETP vēloties lauzt, uzsverot, ka tieši vēlētājs izlemj, kas vadīs EP un Eiropas Komisiju (EK) un kas notiks ES nākotnē.

"Ja cilvēki jutīs, ka viņu balsij ir tieša ietekme uz ES nākotni, tad viņi piedalīsies vēlēšanās. Mums ir jāpraktizē parlamentārisms - līdzīgi kā nacionālā līmenī, tā arī Eiropas līmenī. Jāliek vēlētājiem saprast, ka EP ir ES lēmumu pieņemšanas procesa centrā," uzsvēra Vēbers.

Vērtējot ETP izredzes EP vēlēšanās, partijas priekšsēdētājs vērsa uzmanību, ka pastāv trīs galvenie virzieni, ko ETP vēlas sasniegt nākamajos piecos gados. Viens no tiem ir migrācijas jautājums, kurā partija vēlas dot skaidru vēstījumu, ka tieši ETP ir spēks, kas aizsargā Eiropu no nelegālās migrācijas. "Mums ir jāgarantē, ka robežu aizsardzība darbojas arī realitātē," piebilda politiķis.

Otrs virziens ir drošība, norādīja Vēbers, skaidrojot, ka Eiropā ir sajūta, ka drošība mazinās, tādēļ tajā ir jāinvestē, piemēram, obligātā datu apmaiņā, lai palielinātu datu apmaiņu drošības iestāžu starpā saistībā ar terorisma jautājumiem un organizēto noziedzību. Viņaprāt, Eiropā dzīvojošajiem cilvēkiem jārada sajūta, ka par viņu drošību rūpējas.

Savukārt trešais ETP solījums ir vienāda attieksme un iespēju nodrošināšana gan Centrāleiropas un Austrumeiropas, gan vecajām ES dalībvalstīm. Šī iemesla dēļ jāstrādā, lai cilvēkiem vairs nevajadzētu atstāt savu valsti, kā, piemēram, tas vērojams Latvijā, pārliecību pauda partijas priekšsēdētājs. Viņš arī sacīja, ka nepieciešams darīt visu iespējamo, lai visām ES dalībvalstīm būtu vienlīdzīgas iespējas attīstīt savu valsti un noturēt savus iedzīvotājus.

Lūgts vērtēt EK viceprezidenta Valda Dombrovska izredzes saglabāt vai ieņemt jaunu amatu EK arī pēc EP vēlēšanām, Vēbers atzina, ka Dombrovskis ir atbildīgs par vienu no pēdējās dekādes lielajām problēmām, proti, eiro izglābšanu un atgriešanu uz pozitīva ceļa. Dombrovskis un EK ir panākuši, ka ES ir 2,5% ekonomikas izaugsme un ir radītas jaunas darbvietas, kas ir lielisks kopsavilkums tam, ko EK un Dombrovskis ir panākuši, teica politiķis.

"Arī Brisele to redz, ka Dombrovskis ir virzošais spēks šajā jomā. Nevaru paredzēt nākotni, bet varu teikt, ka neviens nevar viņu aizvietot. Neviens cilvēks, kas no Latvijas tiktu sūtīts uz Briseli, nespētu spēlēt tik spēcīgu lomu, kāda šobrīd ir Dombrovskim," pārliecību pauda ETP priekšsēdētājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!