Foto: AFP/Scanpix/LETA
Šonedēļ Everesta virsotnes tuvumā miruši septiņi kalnos kāpēji, ziņo AFP. Vairāki no viņiem dzīvību zaudējuši, jo iestrēguši alpīnistu rindā uz pasaules augstāko virsotni.

Piemēram, 55 gadus vecā indiešu kalnos kāpēja Andžali Kulkarni mira trešdien atceļā no virsotnes, telekanālam CNN pavēstīja viņas dēls. Viņa bija iesprūdusi kalnos kāpēju sastrēgumā virs ceturtās nometnes, kas 8000 metru augstumā ir pēdējā nometne ceļā uz virsotni.

Trešdien miris arī 55 gadus vecais amerikāņu kalnos kāpējs Donalds Linns Kešs, kurš noģība no augstuma slimības, kāpjot lejā no virsotnes, paziņoja Nepālas ekspedīciju kompānija "Pioneer Adventure".

Alpīnists Nirmals Purdža trešdien sociālajā tīklā "Instagram" ievietoja attēlu, kurā redzama blīva kalnos kāpēju rinda ceļā uz Everesta virsotni. Pēc viņa teiktā, kāpēju rindā kalna tā dēvētajā "nāves zonā" atradušies aptuveni 320 cilvēki.

Everesta "nāves zona" sākas pirms pašas 8848 metrus augstās virsotnes aptuveni 8000 metru augstumā, kur kāpējiem jāsaskaras ne tikai ar fiziskām, bet arī bioloģiska un psiholoģiska rakstura grūtībām - jāpievar stāva nogāze stipri retinātā gaisā, kurā vairums cilvēku bez skābekļa baloniem ilgstoši nav spējīgi izdzīvot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!