Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) šodien ir ieteikusi apstiprināt Covid-19 vakcīnas "Comirnaty" lietošanu bērniem vecumā no 12 līdz 15 gadiem, informē Zāļu valsts aģentūra.

Šī vakcīna jau līdz šim ir bijusi apstiprināta lietošanai pieaugušajiem no 16 gadu vecuma.

EZA Zāļu reģistrācijas komiteja (CHMP) ir veikusi paātrinātu datu vērtēšanu, ko iesniedzis uzņēmums, kas reģistrējis vakcīnu "Comirnaty". Komiteja izvērtēja datus par pusaudžiem no 12 gadu vecuma, kuri ir iegūti no liela mēroga klīniskā pētījuma, un tā rezultātā šodien pieņēma lēmumu ieteikt indikācijas paplašināšanu.

Šobrīd CHMP atzinums tiks nosūtīts Eiropas Komisijai, kas tuvākajā laikā pieņems juridiski saistošu gala lēmuma, kurš būs piemērojams visās ES dalībvalstīs.

Vakcīna satur molekulu (ziņnesi RNS jeb mRNS) ar instrukciju olbaltumvielu (S proteīna) ražošanai. Šis proteīns ir koronavīrusa (SARS-CoV-2) sastāvdaļa. Vakcīna "Comirnaty" darbojas, sagatavojot organismu aizsardzībai pret šo koronavīrusu, kas izraisa slimību Covid-19.

Vakcīna "Comirnaty" ES tika reģistrēta 2020. gada decembrī. Vairāk informācijas par vakcīnu ir pieejams šeit.

Veselības ministrija ir informējusi, ka 12 – 15 gadus vecu bērnu vakcināciju Latvija plāno sākt no šī gada 2. jūnija. Vairāk par bērnu vakcināciju varēs uzzināt Veselības ministrijas rīkotā preses konferencē otrdien, 1. jūnijā, plkst. 10.00.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!