Foto: LETA

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) sākusi paātrināti izvērtēt, vai rekomendēt trešo "Pfizer"/"BioNTech" Covid-19 vakcīnas devu cilvēkiem aptuveni sešus mēnešus pēc otrās devas saņemšanas.

EZA pirmdien izplatītajā paziņojumā teikts, ka tā apsver, vai aptuveni sešus mēnešus pēc vakcinācijas procesa pabeigšanas cilvēkiem, kas sasnieguši 16 gadu vecumu un vecākiem, būtu nepieciešama trešā deva "aizsardzības atjaunošanai".

EZA norādīja, ka plāno pieņemt lēmumu nākamo pāris nedēļu laikā.

Aģentūras eksperti izvērtē datus, ko iesnieguši uzņēmumi "Pfizer" un "BioNTech", tostarp rezultātus no aktīva pētījuma, kurā piedalās aptuveni 300 veseli pieaugušie, kas saņēmuši trešo devu aptuveni sešus mēnešus pēc otrās devas.

"Pfizer" jau ir lūdzis ASV Pārtikas un zāļu pārvaldi (FDA) apstiprināt trešo devu, un ASV valdība pagājušajā mēnesī pavēstīja, ka papildu devas, visticamāk, būs pieejamas jau septembra beigās.

Tikmēr Izraēla jau piedāvā trešo "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnas devu pilnībā vakcinētiem cilvēkiem, un līdzīgi plāni tiek apsvērti arī Lielbritānijā, Francijā un Vācijā.

Lai būtu iespējams nodrošināt vienlīdzīgāku vakcīnu sadali starp bagātajām un nabadzīgajām valstīm, Pasaules Veselības organizācija (PVO) augustā aicināja vismaz līdz septembra beigām noteikt moratoriju Covid-19 vakcīnu papildu devām cilvēkiem, kas jau ir pilnībā vakcinēti pret Covid-19.

EZA arī paziņoja, ka izvērtē nepieciešamību pēc trešās "Pfizer"/"BioNTech" Covid-19 vakcīnas devas un trešās uzņēmuma "Moderna" Covid-19 vakcīnas devas cilvēkiem ar vāju imūnsistēmu. Aģentūra norādīja, ka šiem cilvēkiem papildu deva varētu būt nepieciešama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!