Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV ģenerālis Marks Milijs ceturtdien brīdināja, ka F-16 iznīcinātāji nedarbosies kā "maģiskais ierocis" Ukrainai, taču ASV pilnībā atbalsta NATO sabiedroto grupu, kas uzņemas vadību apmācībā un potenciāli arī lidaparātu nogādāšanā Kijivas rīcībā, raksta "Politico".

"Krieviem ir 1000 ceturtās paaudzes iznīcinātāju," pēc daudznacionālās Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas virtuālās sanāksmes Pentagonā žurnālistiem sacīja ASV Apvienotā štāba virspriekšsēdētājs ģenerālis Milijs.

"Ja jūs gatavojaties sacensties ar Krieviju gaisā, jums būs nepieciešams ievērojams daudzums ceturtās un piektās paaudzes iznīcinātāju, tāpēc, ja paskatās uz izmaksu līkni un veic analīzi, gudrākā lieta, ko darīt, ir tieši tas, ko mēs esam izdarījuši, proti, nodrošināt ievērojamu daudzumu integrētas pretgaisa aizsardzības, lai aptvertu kaujas telpu un liegtu krieviem [kontroli pār] gaisa telpu," viņš piebilda.

Milija komentāri sekoja līdzīgiem apgalvojumiem, ko šonedēļ izteica ASV Gaisa spēku sekretārs Frenks Kendals, kurš sacīja, ka lidmašīnas nenesīs dramatiskas izmaiņas Ukrainai, lai gan tās Kijivai palīdzēs ilgtermiņā.

Iznīcinātāji ir ievērojami dārgāki nekā artilērijas lādiņi un sauszemes transportlīdzekļi, ko Rietumu sabiedrotie ir piegādājuši Ukrainai, lai palīdzētu atspiest Krievijas spēkus. Naudas tērēšana šiem īstermiņa ieročiem pretstatā dārgām kara lidmašīnām ar to sarežģītajām loģistikas vajadzībām ir bijusi lietderīga, sacīja Milijs.

"Ja paskatās uz F-16, 10 F-16 [maksā] miljardu dolāru, uzturēšana izmaksā vēl miljardu dolāru, tātad jūs runājat par 2 miljardiem ASV dolāru 10 lidmašīnām," sacīja Milijs, piebilstot, ka, ja šie lidaparāti būtu nosūtīti ātrāk, tie būtu atņēmuši finansējumu tām citām spējām, kas Ukrainu ir nostādījušas labās militārās pozīcijās. "Karā nav maģisko ieroču," sacīja ģenerālis, piebilstot, ka tas attiecas arī uz F-16 iznīcinātājiem.

Ceturtdien ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins paziņoja, ka Dānija un Nīderlande uzņemas vadību kopīgajā koalīcijā, lai apmācītu Ukrainas pilotus modernu iznīcinātāju vadīšanā. Viņš sacīja, ka apmācībās ir apņēmušās piedalīties arī Norvēģija, Beļģija, Polija un Portugāle. Koalīcija sākotnēji plāno apmācīt aptuveni 20 ukraiņu pilotus, lai gan precīzs skaits būs atkarīgs no valstu spējām atbalstīt projektu, sacīja Apvienotās Karalistes valdības pārstāvis, kuram tika piešķirta anonimitāte, lai apspriestu šo tematu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!